Miza politică a relației PSD-PPDD
Dacă imediat după alegerile pentru Parlamentul European atenția opiniei publice s-a concentrat asupra eforturilor partidelor de dreapta de a se unifica într-o construcție coerentă, în ultimele zile, subiectul politic central a fost constituit de apropierea dintre PSD și PPDD.
Așa cum ne puteam aștepta, în jurul cooptării la guvernare într-o formă sau în alta a partidului patronat de Dan Diaconescu presa de dreapta a încercat să făcă o serie de comentarii vădit partizane, dorind să discrediteze tot demersul. De exemplu, mulți așa-ziși analiști susțin că PSD-ul ar vrea să își cimenteze susținerea de care se bucură în Parlament, o teză cât se poate de greșită dacă avem în vedere că actuala majoritate este deja suficient de mare și de bine închegată încât să mențină stabilitatea guvernametală.
Însă, indiferent de modul în care relația politică dintre PSD și PPDD va evolua, această construcție are în acest moment mai multă legitimitate decât dreapta unificată pe care PNL-ul se luptă să o construiască de la europarlamentare și până în prezent. Diferența dintre cele două alianțe este cât se poate de simplă și este rezultată din direcția în care a fost exprimată voința populară.
În ultimele patru dăți în care românii au fost chemați la urne, adică în alegerile locale și generale din 2012, la referendumul pentru suspendarea președintelui din același an, dar și la alegerile europarlametare din 2014, mesajul transmis a fost același, anume că populația s-a săturat de președintele Băsescu și de politicile promovate de acesta. Chiar și după ce PDL s-a dezis la începutul lui 2013 de relația cu actualul lider de la Cotroceni, democrat-liberalii au continuat să declare sus și tare că măsurile de austeritate implementate de cabinetul Boc își aveau rostul, în ciuda dovezilor care demonstrează contrariul. Acum, același PDL a început să revină la putere, cel puțin la nivel local, cu ajutorul noilor aliați din PNL care au format peste noapte majorități artificiale în mai multe consilii județene și locale, liberalii nesocontind astfel votul românilor care îi plasa pe noii lor parteneri în rândurile opoziției.
Compartiv, alianța dintre PSD și PPDD este cât se poate de legitimă, având în vedere că ambele formațiuni sunt poziționate ferm împotriva președintelui Traian Băsescu și a politicilor susținute de acesta de-a lungul anilor. Dacă aducerea PPDD în rândul majorității aflate la putere are miză centrală, atunci aceasta este de a forma un front comun împotriva actualului președinte al României.
Nimeni nu spune că relația dintre PSD și PPDD va fi una ușoară, dar scopul final este acela de a îndeplini una din țintele principale pe care USL-ul și le-a propus la formare, și anume destructurarea completă a regimului Traian Băsescu. În timp ce Crin Antonescu și liberalii săi și-au schimbat radical opinia și acum vorbesc despre PSD ca despre cea mai mare amenințare la adresa viitorului României, social-democrații au rămas loiali promisiunii făcute românilor în 2012.