UNPR și PC, mai multă rațiune
Dincolo de subiectele unificării dreptei și al candidatului unic la prezidențiale, care s-au dovedit deja a fi două eșecuri de proporții, sau de mascarada Congresului PMP, care nu a făcut decât să reconfirme că formațiunea nu este altceva decât un vehicul lipsit de coloană verterbrală pentru Traian Băsescu și Elena Udrea, poate cea mai interesantă știre a momentului este legată de negocierile dintre PSD și PPDD.
Mișcarea social-democraților a stârnit un val de critici ”puriste” din partea așa-zișilor analiști independenți, aflați în siajul Cotroceniului, care se întrec în a denunța îndrăzneala PSD de a negocia cu ”domnul Dan”, considerat a fi un personaj de-a dreptul nefrecventabil. Cu ce este însă mai blamabilă o alianță la vedere cu PPDD, decât aceea pe care însuși Traian Băsescu a făcut-o pe sub masă cu PRM pentru a câștiga prezidențialele, desigur că nu explică niciunul dintre jurnaliștii care critică demersul social-democraților.
În fond, acest demers are o explicație simplă și cât se poate de legitimă. PSD încearcă, utilizând mijloacele pe care le are la dispoziție, să găsească o soluție pentru a readuce situația din consiliile locale si județene în parametrii stabiliți de votul de la alegerile locale din 2012. Atunci, românii le-au cerut pentru prima dată socoteală lui Traian Băsescu și oamenilor săi pentru regimul de umilință și de abuzuri la care i-au supus, trimițându-i în opoziție pe democrat-liberali.
Sensul votului popular este însă astăzi răstălmăcit și nesocotit de către liberali care, prin ruperea USL și alianța cu PDL, trădează angajamentele asumate în fața electoratului, readucându-i la putere în teritoriu pe cei care au tăiat pensiile și salariile. Ba mai mult, prin vocea lui Klaus Iohannis, liberalii amenință că, dacă vor câștiga prezidențialele, ar putea încerca, după modelul lui Traian Băsescu, să forțeze chiar și căderea guvernului Ponta, înlocuindu-l cu un cabinet sprijinit de o majoritate care nu va avea nicio legătură cu voința exprimată de alegători în decembrie 2012 și care, după cum se zvonește pe piața politică, ar urma să fie condus chiar de actualul șef al statului.
În aceste condiții, singura alternativă rațională rămasă la dispoziția social-democraților este aceea de a consolida majoritatea legitimă. Fie că vorbim despre alegerile locale, sau de cele parlamentare, românii au votat USL, crezând în angajamentul Uniunii pentru înlăturarea regimului Băsescu. Chiar dacă PNL a trădat între timp, USD are obligația să onoreze acest angajament, inclusiv prin prisma votului de pe 25 mai, care a reconfirmat încrederea majorității românilor în capacitatea alianței dintre PSD, PC si UNPR de a duce la bun sfârșit proiectul politic al Uniunii.
Ca urmare, în loc să fie nemulțumiți de alianța pe care PSD încearcă să o negocieze cu PPDD, PC și UNPR ar trebui să dea dovadă de rațiune și responsabilitate. Până la urmă, faptul că social-democrații consolidează la momentul oportun frontul anti-Băsescu, le este implicit de ajutor și PC și UNPR, care au astfel oportunitatea să îndeplinească angajamentele asumate în fața electoratului.