Noaptea minții continuă la liberali
Supărare mare în tabăra liberală în Joia Mare, după ce guvernul a adoptat o hotărâre de guvern prin care modifică programele naţionale de sănătate pentru 2013 şi 2014, astfel încât pacientele care suferă de cancer mamar să aibă, începând de luna viitoare, acces mai facil la tratamente şi reconstrucţie mamară prin endoprotezare.
Cu o falcă în cer și una în pământ, liberalii au emis rapid un comunicat, prin care, în sine, acuză cabinetul că inițiativa pentru măsura în discuție le-ar aparține și că guvernul le-a furat-o fără a le recunoaște meritele. ”Ne-am fi aşteptat ca, în comunicarea publică, Guvernul să recunoască implicarea liberalilor şi să nu-şi aroge merite pe care nu le are în totalitate, aşa cum face adeseori”, se plâng liberalii cu o aroganță incredibilă.
Și aceasta pentru că, în același comunicat, liberalii au avut și lipsa de inspirație să ne ofere o scurtă trecere în revistă a modului în care a luat naștere inițiativa în discuție, menționând că ea ar fi aparținut deputatului Mircea Roșca și că ar fi beneficiat de sprijinul și expertiza lui Cristian Bușoi, fostul șef al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Ba mai mult, în discuție este adus și Eugen Nicolăescu, fostul ministru al Sănătății, care ar fi susținut public inițiativa de modificare a programelor de sănătate naționale în folosul pacientelor care suferă de cancer mamar.
Or, în aceste condiții, se ridică întrebarea firească de ce dacă aveau toate pârghiile instituționale necesare, liberalii nu au reușit să implementeze inițiativa în discuție în vremea ministeriatului lui Eugen Nicolăescu. Dacă tot țineau atât de mult la măsura respectivă, având și controlul CNAS și deținând și portofoliul Ministerului Sănătății, nimic nu ar fi trebuit să îi împiedice pe liberali să ușureze drama bolnavelor de cancer mamar și să pună în aplicare un sistem care să ușureze accesul la endoprotezare.
În realitate însă, la fel ca și în cazul multor altor politici din domeniul Sănătății, și această măsură s-a împotmolit în incompetența și nepăsarea crasă față de pacienți cu care PNL a gestionat domenil Sănătății. Așa se face că a fost nevoie ca Ministerul să fie preluat de către PSD pentru a fi găsite fondurile necesare și a fi elaborat regulamentul de aplicare.
De altminteri, chiar modul în care PNL pune problema demonstrează că liberalii se raportează la subiect de o manieră exclusiv electorală. În fond, dacă îți pasă cu adevărat de drama femeilor care rămân mutilate în urma operațiilor de mastectomie, ce mai contează cui aparține inițiativa care le va veni în ajutor? Simplul fapt că liberalii ar fi dorit ca guvernul să le ridice osanale arată că în realitate nu îi interesa decât să își aroge cu cinism meritele măsurii în speranța că, astfel vor mai reuși să câștige unul-două procente electorale.