Ce se mai aude cu moţiunea de cenzură a PNL
Confruntați cu o situație din ce în ce mai sumbră în sondajele de opinie, unde PNL s-a înscris în ultima perioadă pe un trend ascendent pronunțat, liberalii lui Crin Antonescu se pregătesc să depună prima moțiune de cenzură împotriva cabinetului Ponta de la momentul la care au ieșit din USL și a părăsit guvernarea.
De la bun început trebuie remarcat că demersul liberalilor este în mod evident lipsit de orice fundament real. Astfel, dacă luam de bune declarațiile pe care liberalii au început să le facă aproape imediat după trecerea în opoziție, anunțata moțiune de cenzură ar fi trebuit să sancționeze pretinsa lipsă de disponibilitate a guvernului de a-și păstra angajamentele asumate în legătură cu introducerea scutirii de la plata impozitului a profitului reinvestit, respectiv privind rededucerea CAS la angajator.
Numai că, de atunci încoace, atât premierul cât și o serie de miniștri au reafirmat intenția de a implementa respectivele măsuri. Ba chiar a existat și o dezbatere organizată pe această temă în Parlament, la inițiativa liberalilor, unde premierul a reconfirmat dorința cabinetului pe care îl conduce de a aplica atât scutirea de impozit a profitului reinvestit cât și scăderea CAS.
Doar că, spre deosebire de liberali care s-au urcat cu mic cu mare în barca populismului ieftin și cer implementarea celor două reduceri fiscale de la 1 mai, cabinetul nu poate și nici nu trebuie să acționeze imprudent. Momentul pentru introducerea respectivelor măsuri trebuie așadar cântărit cu atenție, iar implementarea nu poate fi făcută fără o analiză temeinică a impactului bugetar și asigurarea resurselor necesare, astfel încât să nu fie create noi dezechilibre la nivel macroeconomic.
Tocmai de aceea, de comun acord cu FMI, încă de pe vremea când portofoliul de la Finanțe aparținea liberalilor, s-a decis ca reducerea CAS, respectiv neimpozitarea profitului reinvestit să fie aplicată de la 1 iulie. De la anunțul pe care Daniel Chițoiu îl făcea în acest sens pe 9 ianuarie 2014, PNL-iștii au lăsat la o parte orice urmă de responsabilitate față de guvernare și au fugit în opoziție, fiind astăzi pe punctul să întoarcă foaia și să încerce dărâmarea unui guvern care nu face decât să respectele angajamentele pe care chiar ei le girau la începutul anului.
Mai mult, nici chiar faptul că Ministerul de Finanțe a pregătit deja Ordonanța de Urgență prin care ar urma să fie aplicată scutirea profitului reivestit de la plata impozitului nu pare să fi produs vreo reacție în rândul liberalilor, care se arată în continuare hotărâți să depună o moțiune de cenzură, doar fiindcă speră că astfel vor putea invesa trendul negativ din sondaje și vor obține un scor decent la europarlamentare. Cu siguranță însă, depunerea unei astfel de moțiuni de cenzură cu miză exclusiv electorală va fi aspru sancționată de către români, care au văzut deja pe propria piele ce efecte dezastruoase poate produce populismul în economie.