Nutriţionistul Cristian Mărgărit despre combinaţia românească "brânză cu roşii" si perioada IDEALĂ de DIETĂ
Ce mâncăm? Ce alimente să evităm? Care este perioada ideală de regim? sunt câteva dintre întrebările la care a răspuns pentru Obiectiv.info nutriţionistul Cristian Mărgărit.
Oficial vara s-a încheiat, însă nu şi perioada concediilor şi a vacanţelor, iar unul din subiectele mereu la modă pentru români este cel privind dieta şi alimentaţia, atât în timpul vacanţei - să nu se întoarcă cu prea multe kilograme în plus, cât şi în restul timpului.
Care sunt principalele recomandări ale nutriţionistului Cristian Mărgărit:
Perioada ideală de dietă-regim
- Vara sunt disponibile alimente dulci (fructele) sau care conţin mulţi carbohidraţi (cerealele), iar nivelul hormonilor "de depozit" este mai mare decat în alte anotimpuri. Ideal este sa începem un program de slăbire toamna, când temperaturile de afară permit mişcarea în aer liber (în jur de 20-25 de grade). Începând un astfel de program toamna, avem cel puţin şase luni pentru a intra în formă, suficient pentru ca o persoana "medie" să se transforme total, daca are disciplina şi organizarea necesare.
Combinaţiile clasice din bucătăriile româniilor: cartofi prăjiţi, brânză şi roşii
- Arsurile, în general, sunt de evitat. Apoi combinaţia dintre o sursă densă de grăsime și una densă de carbohidrați aduce multe calorii și îi predispune la îngrășare, în special pe sedentari (cartofi prăjiți, pâine cu unt, halva, omletă cu pâine, mămăligă cu smântână etc.). Personal prefer să mănânc lactatele separat de carne și fructele să fie mâncate între mese. Combinația românească "brânză cu roşii" poate fi utilă în cantităţi mici şi din când în când, dar nu mâncată în fiecare zi.
Citeşte şi: Cinci motive pentru a renunţa la pâine
Cum afectează combinaţia gratar + bere organismul nostru?
- Grătarul în sine este dovedit ca fiind toxic, prin substanţele generate atât prin arderea lemnului/cărbunilor cât și prin cele provenite din denaturarea componentelor cărnii. Ar fi de preferat frigerea la plită/tablă sau, mai bine, consumul de carne fiartă sau făcută la cuptor. Punerea legumelor pe grătar este un nonsens și o eroare gastronomică majoră. Alcoolul poate fi tolerat de corpul nostru în cantități mici (de ordinul câtorva zeci de grame pe zi), iar combinația cu grăsimi este periculoasă, în special pentru ficat. Asocierea cu făinoasele poate duce la o continuare a procesului de fermentație, deci balonări și distensie abdominală.
Pentru cei care aleg vacanţele de tip all-inclusive
- Recomandarea mea este să guste din fiecare câte puţin, la început, apoi să se axeze pe felurile de mâncare sănătoase şi potrivite pentru vară (carne slabă, peşte, legume). Înainte de masă puţină mişcare ajută la prevenirea depunerilor de grăsime. Dulciurile, băuturile cu zahaă, făinoasele şi alcoolul ar trebui evitate. Putem privi "all-inclusive" ca pe oportunitatea de a mânca sănătos, nu doar ca pe o tentaţie de a mânca alimente despre care ştim că îngraşă. Vara aş alege alimentele de sezon, profităm la maxim de legume, mâncăm şi fructe cu măsură (unele au un conţinut mare de zahăr), carne slabă, iaurt. Chiar daca vrem să gustăm şi alte alimente e bine să o facem doar ocazional şi în cantităţi mici. Odihna este însă cea mai importantă.
Ce trebuie să ştim înainte de a începe o dietă "populară"
- Ar trebui să ştim că orice dieta "standardizată" se va potrivi unui număr oarecare de oameni, în general mic, oameni care o vor promova, chiar si fără intenție, ca fiind o cale de urmat pentru toată lumea. O parte dintre diete sunt pur și simplu greșite conceptual, o altă parte sunt diete care pot fi urmate în conditii de siguranță, având principii sănătoase, nu doar excluderi și restricții.
Sportul nu e indicat să lipsească din regimul de viaţă
- Sportul, nutriția și odihna sunt trei elemente care au egală importanță într-un regim de viață sănătoasă. Corpul nostru este făcut să se miște, deci fiecare dintre noi ar trebui să-și găsească tipul de mișcare preferat, existând astăzi nenumarate variante, cele moderne chiar concepute special pentru sănătate și aspect fizic plăcut, foarte sigure și motivante.
Românii interesaţi de nutriţie sunt în creştere
- Există două direcții: imensa majoritate, care nu dă doi bani pe informare și o categorie mică (ce-i drept în creștere) dar foarte vizibilă, de oameni care sunt interesați de sănătate și nutriție. Eu am început activitatea în acest domeniu în 2001 și pot spune că lucrurile au mers mult mai lent decât mă așteptam. Este simplu să facem această evaluare stând lângă casele unui supermarket și observând ce pun oamenii în coşul de cumpărături.
Despre suplimentele nutritive
- Piața de suplimente nutritive a crescut, dar sunt încă multe lucruri de făcut în domeniul reglementării, existând multe firme sau persoane care vând suplimente contrafăcute, de contrabandă ori care folosesc publicitate mincinoasă. Astfel, mulți oameni au ajuns să creadă că toate suplimentele sunt "prafuri și pastile" care ori fac rău ori nu au niciun efect, lucru complet fals. În realitate există nenumarate firme și produse valabile, vândute legal, cu efecte benefice pentru sănătate.
Ce suplimente preferă românii?
- În general se cer acele suplimente care promit efecte imediate (slăbire, potență sexuală) și mai puțin suplimente care oferă beneficii pe termen lung, cum ar fi omega 3 sau antioxidanții. O categorie aparte este cea a suplimentelor pentru sportivi unde concentratele proteice și energizantele sunt cele mai folosite.
Profilul cumpărătorului de suplimente
- Suplimentele de calitate, eficiente și sigure sunt cumpărate de omul educat sau care se informează permanent. Suplimentele cu reclame mincinoase sunt cumpărate, în general, de către persoane mai puțin educate și fără un nivel de organizare și disciplină cerute de un program adevărat de nutriție, în care și suplimentele pot ocupă un loc important.