Un celebru nutriţionist DEMONTEAZĂ mitul bicarbonatului de sodiu! La ce nu te AJUTĂ substanţa minune
Nutriţionistul Cristian Mărgărit scrie despre cea mai populară substanţă, bicarbonatul de sodiu, şi punctează la ce este util şi la ce nu.
Bicarbonatul de sodiu alimentar E500 (da, bicarbonatul de sodiu atat de laudat are si el un numar E) poate avea beneficii atunci cand este folosit ca supliment nutritiv, atat ca atare cat si adaugat la diferite sucuri de legume sau retete alimentare, cu un aport mare de potasiu, deci echilibrand continutul de minerale. Exista si pericolul de a aduce prea mult sodiu in dieta odata cu administrarea bicarbonatului de sodiu deci cantitatile trebuie atent controlate, scrie Cristian Mărgărit.
Bicarbonatul aflat in corpul nostru este una dintre liniile de aparare impotriva acizilor, avand capacitatea de a lega ionii pozitivi de hidrogen.
Este folosit pentru neutralizarea hiperaciditatii stomacului. Un efect secundar negativ la administrarea directa este secretia crescuta de acid in stomac (senzorii din stomac depisteaza un nivel al pH-ului prea mare si atunci se declanseaza secretia de acid). La cei cu probleme de digestie cauzate de aciditatea scazuta poate fi folosit deci ca un stimulator al secretiei gastrice. Totusi, per total el va contribui la alcalinizarea corpului, avand beneficii dovedite la sportivi. Prin alcalinizarea urinei poate contribui si la dizolvarea pietrelor la rinichi si eliminarea acidului uric (cei cu predispozitie la guta sau in diete hiperproteice).
Citeşte şi: TRATAMENTUL MINUNE costă doar 2 LEI și este un produs BANAL. Folosește-l și tu!
Bicarbonatul de sodiu NU VINDECA CANCERUL, asa cum circula informatia falsa. Da, o stare de aciditate a tesuturilor la limita normalintatii sau consumul de alimente cu potential acid pot fi asociate cu diverse boli dar asta nu dovedeste o cauzalitate si nici nu ofera o solutie sigura. Dar, solutia fiind ieftina si fara efecte secundare, poate fi inclusa in tratamentul unor boli, dar cu acordul medicului. Poate avea si efecte secundare negative, unele chiar grave, deci orice astfel de manevra ar trebui facuta sub supraveghere medicala, mai ales la persoane cu risc: gravide, cardiaci, tratamente medicamentoase.
Se foloseste in pasta de dinti, inclusiv in retetele de pasta de dinti facute in casa, in deodorante, in picaturile pentru nas. Este util si pentru alcalinizarea unor solutii, de exemplu atunci cand inmuiem leguminoasele (fasole, mazare, naut). Are si diverse intrebuintari casnice, ca dezinfectant si pesticid sau pentru inlaturarea mirosurilor neplacute din frigider.