O problemă de atitudine, nu de sentință – Iohannis respectă statul de drept dacă îl lasă în pace
Klaus Iohannis intră în campanie cu un slogan în care vorbește depre “România lucrului bine făcut”, fără însă a aplica acest principiu și în ceea ce privește propria sa situație legală, capabilă să dea dureri de cap juriștilor dacă va câștiga în alegeri și va pierde în Justiție. Dacă vroia să fie responsabil, atunci liderul ACL ar fi refuzat înscrierea în cursa electorală.
Marți judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție au decis admiterea în recurs a dosarului în care Klaus Iohannis este acuzat de incompatibilitate în perioada în care a reprezentat municipiul Sibiu în adunările generale ale acţionarilor societăţilor Apă Canal şi Pieţe. Astfel, magistrații de la ICCJ vor stabili dacă raportul ANI în această problemă va fi anulat sau nu, dosarul intrând acum în faza de judecată a recursului care urmează să stabilească dacă Iohannis a fost sau nu în incompatibilitate.
În așteptarea acestei decizii, liderii ACL au făcut luni mai multe declarații despre situția în care se află candidatul lor dacă ICCJ admite că recursul înaintat de ANI trebuie judecat și mai ales despre implicațiile acestei decizii. Însă, niciuna din opiniile exprimate luni pe marginea subiectului nu a fost mai importantă decât cea a lui Iohannis, candidatul ACL care intră în alegeri având ghiuleaua dosarului de incompatibilitate atârnată de picior.
Citeşte şi: Klaus Iohannis se transformă în candidatul păpușă
Astfel, liderul PNL a afirmat luni în fața jurnaliștilor de la Adevărul Live că: ”Voi candida indiferent ce o să se întâmple. Candidatura mea este depusă, este definitivă şi voi fi pe buletinul de vot. Nu pornesc de la premisa că mâine se va întâmpla ceva deosebit la ICCJ”. El a adăugat de asemenea și că în eventualitea în care marți se va admite recursul ANI, urma să se dea un termen pentru a judeca cauza în care este implicat. ”Probabil că vom afla mâine (marți, n.a) acest termen. Nu pornesc de la premisa că acest termen va fi înainte de alegeri şi atunci putem să spunem că nu este nicio problemă formală”, a comentat candidatul ACL.
Interesant în toate aceste declarații este că, probabil îndemnat de consilieri, Klaus Iohannis a ales să răspundă la o întrebare de principiu printr-o tehnicalitate juridică despre care încă nu se știe dacă va rămâne în final în picioare. Oricât ar încerca liderul PNL să vorbească despre lipsa unor probleme formale, adică pur și simplu modul în care se vor succeda temporal alegerile, înfățișările sale la tribunal și sentința definitivă, problema principală este legată de modul în care liderul PNL se raportează la funcționarea statului de drept din România.
Citeşte şi: Neamțul Iohannis plăteşte ca turcul un bâlci de provincie trântit în buricul Bucureştiului
În fond, Iohannis transmitea cu o zi înainte de prezentarea deciziei instanței că, indiferent de aceasta, candidatura domniei sale va merge mai departe în speranța că va ajunge la Cotroceni. O astfel de afirmație, care spune nici mai mult nici mai puțin decât că lui Klaus Iohannis decizia instanței îi este indiferentă, este cât se poate de blamabilă, din moment ce constituie un atac indirect chiar la adresa statului de drept.
Klaus Iohannis intră în campanie cu un slogan în care vorbește depre “România lucrului bine făcut”, fără însă a aplica acest principiu și în ceea ce privește propria sa situație legală, capabilă să dea dureri de cap juriștilor dacă va câștiga în alegeri și va pierde în Justiție. Dacă vroia să fie responsabil, atunci liderul ACL ar fi refuzat înscrierea în cursa electorală având în vedere că era conștient de ce efecte ar putea avea un verdict al ICCJ care să îi fie potrivnic. În schimb, Klaus Iohannis a ales să își continue parcursul electoral, invocând în schimb argumente ieftine, ce țin de detaliile unui parcurs juridic și așa extrem de lung.