Oare a ȋnțeles Iohannis sensul votului?

| 19 noi, 2014

„With great powers comes great responsibilities” (cu puteri foarte mari vin responsabilități foarte mari) este o vorbă celebră spusă de Ben Parker, unchiul lui Petre Parker, personajul principal din seria animată Spider-Man. Citatul este foarte actual pentru „România lucrului bine făcut!” a lui Klaus Iohannis, care dorește să fie un alt fel de politician. Ȋnsă, a ȋnțeles președintele ales semnificația votului din 16 noiembrie?

Votal masiv primit de Klaus Iohannis ȋn data de 16 noiembrie 2014 a fost unul anti sistem și nu unul pentru candidatul ACL. Astfel, cei care au votat pentru Iohannis de fapt au votat pentru o reformare a clasei politice. Jurnalistul Moise Guran scria că cele peste 6 milioane de voturi luate de Iohannis, dublu față de primul tur, „deși n-a convins pe nimeni”, sunt pe fondul dorinței românilor de reformare a clasei politice. De asemenea, jurnalistul mai preciza că „Iohannis trebuie să înţeleagă imediat ce vor cei  5 milioane de români care l-au votat pe Victor Ponta. Va fi şi preşedintele lor, deci trebuie să înţeleagă ce speranţe au pus acei oameni în votul pentru Ponta”.

Iar mesajele date ȋn prima apariție publică a președintelui ales au fost ȋn linia dorită de românii care l-au votat. „Campania a trecut, acum trebuie să ne apucăm de treabă. Eu sunt dispus să mă apuc foarte serios şi foarte hotărât de treabă. Românii au dat semnalul schimbării profunde în România. Acest semnal este extrem de puternic, atât pentru mine, cît şi pentru clasa politică”. De asemenea, Iohannis a transmis Parlamentului să pice legea amnistiei și grațierii, să permită justiției să-și facă treaba, să ȋnceapă discuțiile pentru schimbarea legii electorale. Iar Parlamentul s-a conformat celor cerute de Klaus Iohannis.

Ȋnsă, după acest pas ȋnainte făcut de Iohannis a urmat unul ȋn lateral prin ieșirea de marți. Ȋn calitate de copreședinte al PNL, domnul Iohannis și-a manifestat intenția de a prelua toată puterea ȋn România ȋncepând cu 2015 sau cel mai târziu ȋn 2016, odată cu alegerile Parlamentare. Acestă reacție este una dezamăgitoare și vine ȋn contradicție cu ideile promovate ȋn timpul campaniei electorale: „să nu dăm toată puterea PSD-ului”. Pentru informarea domnului Iohannis, românii au votat pentru coabitare și nu pentru preluarea totală a puterii de către o tabără sau alta.

Unul dintre votanții lui Klaus Iohannis, Lucian Mândruță a reacționat imediat. „Nimeni n-a stat la coadă ore ȋn șir la Paris pentru Blaga și Udrea, pentru Băsescu și MRU, pentru toată echipa de șoc a trecutului ȋn nici un caz glorios al acestei țări! Nu de-aia a făcut facebook-ul revoluție, ca să aducă pe cineva la putere. Ci pentru ca să ȋnlăture o clasă coruptă și spoliatoare! Aveți șansa să vă delimitați de ea prin următoarele alegeri pe care le veți face, domnule Iohannis”. Mândruță ȋi aduce aminte lui Klaus Iohannis că votul luat ȋn 16 decembrie se poate transforma rapid ȋmpotriva sa dacă va dezamăgi.

Și Moise Guran ȋl critică pentru afirmația „vrem să preluăm puterea, noi, PNL”. Jurnalistul ȋi propune președintelui ales să „meargă la Cotroceni şi să înveţe ceea ce n-a ştiut până acum” și să lase ȋn grija lui Vasile Blaga eventuale schimbări ale structurii parlamentare.  „Gândiţi-vă la noi, poporul, ca la cel mai dur şi nemilos patron din lume şi treceţi la treabă, căci ne-aţi făcut o ţară a lucrului bine făcut”.

Klaus Iohannis a fost votat pentru schimbarea profundă a clasei politice. Iar această responsabilitate a președintelui României Klaus Iohannis este una extrem de importantă. Să sperăm că-și va ȋnțele rolul primit de la cetățeni. Cred că ar pica tare greu celor 6 milioane de votanți să-i vadă la guvernare pe Blaga, Anastase, Videanu, Berceanu, iar la Cotroceni un nou Băsescu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

6 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ