Parlamentul votează săptămâna viitoare o nouă conducere la BNR. Cine sunt candidaţii
Noii membri ai Consiliului de Administraţie vor fi audiaţi şi votaţi săptămâna viitoare în plenul reunite, însă nu vor fi schimbări semnificative faţă de componenţa actuală a conducerii. Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale, are asigurat încă un mandate, dacă îşi depune CV-ul.
CA al BNR este format din nouă membri, respectiv un guvernator, un prim-viceguvernator, doi viceguvernatori şi cinci membri.
Mandatul Consiliului de Administraţie este de 5 ani. PSD ar urma să desemneze patru din cei nouă membri ai noului Consiliu de Administraţie al BNR, în timp ce PNL, PDL, UDMR şi PC vor desemna, fiecare, câte un singur membru.
Astfel, PSD îi va desemna în noul CA al BNR pe actualii membri Florin Georgescu (primviceguvernator), Marin Dinu şi Nicolae Dănilă, în timp ce UDMR o va susţine pe Agnes Nagy, au declarat surse politice, potrivit Mediafax.
Al nouălea membru al boardului, respectiv guvernatorul, nu va fi desemnat de nicio formaţiune, astfel încât Mugur Isărescu, în cazul în care îşi va depune CV-ul pentru un nou mandat, va fi susţinut de toate partidele politice parlamentare.
De altfel, premierul Victor Ponta a şi declarat, luni, după şedinţa coaliţiei guvernamentale, că guvernatorul Mugur Isărescu va fi susţinut de USD în Parlament. PNL a pierdut un post în CA al BNR, din cele două pe care le-a deţinut. Liderul deputaţilor PNL, George Scutaru, a anunţat miercuri că Bogdan Olteanu şi-a depus CV-ul pentru acest loc.
Ponta a mai spus luni că actualul viceguvernator Bogdan Olteanu a fost foarte bun în funcţia deţinută, dar nu se află în „ograda“ sa.
Întrebat dacă Olteanu mai are o şansă pentru prelungirea mandatului, Ponta a răspuns: „Asta trebuie să-i întrebaţi pe cei de la PNL, domnia sa e propunerea PNL. Cred că a fost un foarte bun vicepreşedinte, dar nu-i la mine în ogradă, ca să spun aşa“.
Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, spune că numirea intempestivă a noului CA al BNR nu limitează procesul de selecţie, întrucât cei care se califică sunt cunoscuţi şi paracunoscuţi, fiind doar persoane cu mare performanţă în domeniu, iar reprezentarea va fi un tablou al Parlamentului. „Nu-i nimic din scurt, Parlamentul e aici, propunerile trebuie să fie validate de comisiile de buget şi fiecare dintre cei propuşi trebuie sa fie audiat în comisii (...) Dosarele se cunosc şi, mai e ceva, şi anume, că am auzit limpede opinia şi a funcţionat de-a lungul celor 25 de ani, că la BNR nu pot fi în CA decât oameni care au o pregătire foarte înaltă în domeniu, deci toţi aceştia sunt cunoscuţi şi paracunoscuţi. Ce dosare să li se facă (...) Toţi cei care ar putea să intre în discuţie sunt cunoscuţi şi paracunoscuţi, nu vin oameni care vor acum să-şi depună candidatura. Sigur că ar putea să facă şi aşa, dar nu-i ia nimeni în seamă, oameni care n-au o legatură cu marea performanţă în domeniu“, a explicat Vasilescu, potrivit Mediafax.
El a argumentat că toate numirile de până acum au fost făcute în aceleasi condiţii, adăugând că acestea se discută în Parlament, unde sunt toate forţele politice, „cu un anumit grad de putere“.