Partidele “de Dreapta” se sinucid în fața propriului electorat
Vestea că reducerea CAS-ului la angajatori cu 5% se va aplica de la 1 octombrie a venit ca o bombă pentru “dreapta” politică din România. Deși măsura este una menită să sprijine mediul de afaceri, să scadă costurile companiilor cu forța de muncă și să încurajeze investitorii străini să vină în România, reprezentanții PNL și PDL au sărit ca arși spunând că măsura este una electorală.
Culmea, reducerea CAS a fost o propunere a guvernului USL, despre care se știa de cel puțin doi ani și care a fost susținută de Crin Antonescu și PNL. Se pare că atunci nu era considerată o tactică pentru a atrage votanții.
În orice caz, opoziția făcută de dragul opoziției de către partidele de dreapta înseamnă că o măsură care nu va avea impact bugetar negativ și care va ajuta foarte mult ritmul de creștere economică este prezentată în fața românilor ca fiind “ceva rău” chiar de către cei care ar trebui să o susțină cel mai mult: liberalii.
Din păcate, răzgândirile de care au dat dovadă PNL și PDL, care întâi susțineau măsura, iar acum o critică, dar și declarațiile lui Klaus Iohannis frizează ipocrizia și iresponsabilul. Reducerea CAS nu va fi o măsură temporară, așa cum spun detractorii Guvernului, ci o schimbare de direcție generală, o modificare a cadrului fiscal românesc.
Comportamentul partidelor “de dreapta” față de reducerea CAS este un exemplu clar de politică dâmbovițeană. Dacă PNL și PDL nu au avut forța de a implementa măsuri utile pentru mediul de afaceri până acum, singura lor variantă este să le critice pe cele implementate de celelalte partide – în acest caz PSD. Este dovada clară că nu s-au înțeles detaliile acestei decizii și se încearcă obținerea unui profit de imagini prin lansarea unor atacuri politice ieftine din partea liberalilor.
Dar să ne amintim că astfel de politici iresponsabile, care au îmbrăcat ideologic “dreapta” în hainele unei ideologii confuze, uneori populiste, au determinat fracturi majore în trecut în interiorul PNL și PDL și au fost motivul pentru care foarte mulți membri au părăsit formațiunile. La începutul anului 850 de membri din filialele organizației PDL din SUA au decis să se înscrie în PSD, argumentând că doctrina “democrat-liberală” promovată de conducerea lui Vasile Blaga nu mai are niciun fel de credibilitate.
Oare ce simt votanții de dreapta când aud că este nevoie de un partid de stânga pentru a fi implementate măsuri care să ajute mediul de business, în condițiile în care PNL și PDL nu au avut nici măcar capacitatea de a ajunge la un consens politic pentru alegerile europarlamentare. Dincolo de toate eșecurile înregistrate de aceste partide, mesajul care rămâne este că “dreapta” din România este foarte slabă, confuză și, pe scurt, o dezamăgire pentru electorat.