Partidul Reformator Liberal, L-ul din USL?
După mai mulți ani de opoziție la Crin Antonescu în interiorul PNL, fostul prim-ministru Călin Popescu Tăriceanu a declarat, miercuri seară, că USL trebuie să continue, că va anunţa joi înfiinţarea unei noi formaţiuni liberale şi că este interesat să candideze la preşedinţie, fiind convins că îl va învinge în alegeri pe Antonescu.
Călin Popescu Tăriceanu a precizat că ar fi interesat de susținerea candidaturii sale la prezidențiale de Uniunea Social-Democrată, dar că intenționează să își lanseze propria formațiune politică – Partidul Reformator Liberal.
"Mâine anunţ decizia de înfiinţare a unei noi formaţiuni politice liberale, care va aduna oameni de valoare, nu doar nemulţumiţi din PNL, dar vreau oameni tineri, bine pregătiţi, cu competenţă, cu care să dăm un nou suflu USL. În acest sens, putem să ne gândim şi la candidatura pentru alegerile prezidenţiale. Sunt convins de pe acum că îl voi învinge pe Crin Antonescu", a spus Tăriceanu.
După ce pe tot parcursul săptămânilor trecute s-a opus dorinței șefului liberalilor de a rupe USL-ul, după ce a fost printre puținele voci raționale din partid care au pledat pentru o amânare a deciziei, pentru continuarea negocierilor, pentru încercarea găsirii unei soluții în interiorul USL – niciuna nefiind acceptată de forurile de conducere din PNL – ieri a fost o zi foarte încărcată și cu totul importantă în cariera politică a fostului premier: Tăriceanu, membru fondator al PNL, și-a dat demisia din PNL, a încercat să forțeze o nouă apropiere a liberarilor la guvernare și, mai explicit sau mai voalat, acesta și-a anunțat intenția de a candida împotriva lui Crin Antonescu în alegerile prezidențiale din noiembrie.
Intenția lui Tăriceanu a fost salutată și de premierul Victor Ponta: “Formula pe care o iau eu în calcul, le-am spus-o tuturor, cred că proiectul de succes este refacerea USL cu un candidat unic la prezidenţiale şi astfel sprijinim un candidat liberal. Aş face tandem cu Tăriceanu şi cu orice candidat din USL”, a menționat premierul într-o apariție publică, notând că Tăriceanu ar fi un președinte bun și că el îl vede ca un candidat puternic.
“Dacă există un grup semnificativ de parlamentari, care au fost până aseară cu noi, evident că aş vrea să sprijine Guvernul. Sunt convins că şi pentru Guvern e un lucru bun. Nu cred că lucrurile bune le fac doar social democraţii. Cred că le au şi liberalii. Ecologiştii. Realmente aş vrea să avem un Guvern al României. Nu se pune problema ca domnul Tăriceanu să fie în Guvern. Nu mi-a cerut şi nici nu cred că vrea”, a adăugat Victor Ponta.
Și, într-adevăr, Călin Popescu Tăriceanu nu pare interesat de o funcție în guvern, deși și-a manifestat toate intențiile pentru sprijinirea acestuia și a făcut chiar pe cont propriu eforturi pentru păstrarea coaliției guvernamentale. Dorința lui Tăriceanu este de a candida la prezidențiale și de a-l învinge pe Crin Antonescu, iar cum PNL îl susține în unanimitate aproape pe acesta din urmă și Tăriceanu a fost printre puținii care i s-au opus dorinței acestuia în ultimele birouri politice și delegații permanente, fostului premier nu i-a rămas decât să încerce să culeagă sprijin pentru candidatura proprie de la celelate formațiuni din fosta - sau viitoarea? - Uniune Social-Liberală.
Tăriceanu a fost prim-ministru al României, printre primii oameni politici care au dus un război deschis cu Traian Băsescu după 2005, a guvernat România cu sprijinul social-democraților înainte de 2008, iar acum pare printre ultimii liberali care își mai doresc continuarea proiectului USL.
Ştirile orei
Acest domn, fiind prim-ministru, s-a remarcat prin viteza cu care a cheltuit banii pentru a mituii populația ca să rămână el prim-ministru în stilul”programul mită pentru națiune” pe care tocmai l-a declanșat acum domnul Ponta cu electorata. Exact același lucru l-a făcut atunci domnul Tăriceanu. Acesta ne spunea în 2009, când criza devenea tot mai palpabilă peste tot, să investim în imobiliare în SUA, pentru că urmează o perioadă de prosperitate.
Acest domn a vândut în avans rezervele de gaz din Platoul Continental al României, după ce s-a câștigat procesul la Haga prin prestația domnului Aurescu. După aceea s-a descoperit că domnul Tăriceanu vânduse unei firme străine rezervele de gaz. În aceste condiții, care sunt marele fapte economico-financiare și politice ale acestui domn?”, se întreabă CT Popescu.
Deputatul a afirmat că premierul vrea să transforme retragerea PNL din guvern într-o victorie a sa și a PSD.
"Victor Ponta intenționează să transforme retragerea PNL din guvern într-o mare victorie a sa și a PSD. În acest sens, avea nevoie de un singur liberal cu notorietate care să trădeze PNL și să lase senzația că liberalii continuă să fie prezenți la guvernare. Un fost prim-ministru liberal s-a pliat imediat pe planul președintelui PSD.
"Demersul lui Călin Popescu Tăriceanu de a-şi crea un partid demonstrează că iubeşte funcţiile mai mult decât liberalismul. La cinci ani de la momentul în care a pierdut conducerea PNL, şi-a anunţat dorinţa de a avea propriul partid, unul care să i se supună necondiţionat, nedorind să accepte decizia aproape unanimă a Delegaţiei Permanente de a ieşi de la guvernare şi a trece în opoziţie. Tăriceanu face jocul lui Victor Ponta, a fost scos la înaintare ca o momeală ieftină, doar-doar o mai rupe vreo câţiva liberali, dar partidul său nu e nimic altceva decât un UNPR cu papion. Din declaraţiile sale înţeleg că noul partid are drept sarcină să-i asigure candidatura la alegerile prezidenţiale, demers în care speră să fie susţinut de USD cu interesu' naţional în gură. Eu, personal, nu cred că va avea succes, sunt convins că liberalii adevăraţi nu îl vor urma", susţine Uioreanu.