PDL, în razboi cu Biserica Ortodoxă Română
În multitudinea de evenimente de la sfârșitul săptămânii trecute, mass-media a acordat o foarte mică atenție unei declarații aparținând primarului PDL-ist din Târgu-Mureș, Dorin Florea, care pune practic la zid Biserica Ortodoxă Română.
"Adevărata mântuire a neamului înseamnă în momentul ăsta să te implici să scoţi acest popor dintr-un derapaj uriaş spre mediocritate, spre subcultură, spre lipsă de educaţie. Astea mi se par acum problemele cele mai mari pe care Biserica ar trebui să să şi le asume, nu să fie partizană, parteneră sau să se creeze culpabilizări din astea: - dă-mi nişte bani sau ţi-am dat nişte bani, dar vii să îmi faci campanie sau îmi faci nu ştiu ce", a declarat Dorin Florea.
Pentru a ne lămuri mai exact ce și cum cu declarația în discuție, trebuie să ținem cont că poziția lui Dorin Florea nu a apărut din senin, cine vine după ce BOR le-a cerut autorităţilor locale să contribuie financiar la construcția Catedralei Mântuirii Neamului din Bucureşti. Desigur, administrația locală a orașului Târgu-Mureș era liberă să decidă dacă raspunde afirmativ sau nu la solicitarea BOR. Primarul democrat-liberal a considerat însă că nu este de ajuns doar să refuze să contribuie la construirea Catedralei Mântuirii Neamului, ci este nevoie să țină și o lecție de morală la adresa BOR și a politicienilor care ar contribui financiar la proiectele Bisericii, pentru a-și asigura sprijinul acesteia în campaniile electorale.
Or, încercarea lui Dorin Florea de a face pe lupul moralist este cel puțin hilară ținând cont de apartenența sa politică. Este suficient în acest sens să ne aducem aminte de bugetele adoptate în perioada guvernărilor PDL-iste când, deși erau reduse la sânge cheltuielile destinate școlilor sau spitalelor și erau tăiate salariile bugetarilor, se găseau totuși bani pentru finanțarea construcției de noi biserici, sau pentru alte proiecte ale BOR.
În plus, nu se poate să nu te întrebi cum cadrează războiul pe care PDL îl declară război Bisericii printr-unul dintre cei mai cunoscuți aleși locali ai săi cu ideologia sa populară. Pentru că, dincolo de excesele și de problemele inerente oricărei instituții de o asemenea anvergură, rolul social pe care BOR și-l asumă nu poate fi negat.
Iar acest rol a fost cât se poate de vizibil în perioada guvernărilor PDL-iste, când alinarea sufletească și ajutoarele oferite de BOR au contat imens pentru românii sărăciți și aduși în pragul disperării de măsurile de austeritate. În timp ce PDL i-a umilit pe români, BOR-ul le-a întins o mână de ajutor.
Iar rezultatul se vede în sondajele de opinie. Chiar dacă de la începutul anilor ’90, încrederea în Biserică a mai scăzut, BOR-ul rămâne instituția care este cel mai bine valorizată de către români. În schimb, PDL se luptă să salte în sondajele de opinie peste 15% și foarte probabil va mai curge multă apă pe Dâmbovița până să ajungă să recâștige încrederea românilor.