PERCHEZIŢII la Dragonul Roşu: evaziune fiscală de 30 de milioane de euro
Procurorii DIICOT au efectuat vineri 81 de percheziţii domiciliare şi la sediile sociale ale unor societăţi comerciale de pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţului Ilfov, printre care şi la Complexul "Dragonul Roşu", în cadrul unei acţiuni ce vizează destructurarea unei grupări specializate în evaziune fiscală, spălare de bani, contrafacere şi contrabandă, prejudiciul fiind de 140 milioane lei (peste 30 milioane euro), transmite Agerpres.
La acţiune au participat 210 poliţişti ai Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate, ai brigăzilor de combatere a criminalităţii organizate Bucureşti, Ploieşti, Constanţa şi ai serviciilor de combatere a criminalităţii organizate din Ialomiţa, Giurgiu, Teleorman şi Porturi Maritime, care au acţionat cu 110 autospeciale de poliţie.
Potrivit unui comunicat al DIICOT, începând cu anul 2013, s-a constituit un grup infracţional organizat, format din cetăţeni turci şi români, care a operaţionalizat pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţului Ilfov un mecanism evazionist complex constând în crearea unor lanţuri de tranzacţionare artificiale prin interpunerea unor societăţi comerciale cu comportament de tip "fantomă" sau "tampon" înfiinţate sau preluate de către persoane uşor de controlat şi manipulat în scopul sustragerii de la achitarea debitelor fiscale aferente comercializării pe piaţa internă a produselor importate în sistem CARGO (îmbrăcăminte, încălţăminte, electronice, produse de menaj, uz casnic, produse electrocasnice, electronice, detergenţi, produse plastice) de la companii din Turcia, China, Pakistan, Iran şi Taiwan.
Un alt palier al activităţilor infracţionale realizate de grupare a vizat comercializarea "la negru" a mărfurilor importate pe bază de comandă în regim CARGO din Turcia, China sau Taiwan către comercianţi din Bucureşti.
Pentru a nu atrage atenţia organelor fiscale în eventualitatea unui control, descărcarea de gestiune a mărfurilor se realiza prin livrări fictive către alte societăţi comerciale controlate de către grupare sau prin simularea unor livrări intracomunitare către societăţi inexistente de pe teritoriile altor state.
De asemenea, din probele administrate a mai rezultat implicarea grupării infracţionale şi în contrafacerea unor produse destinate curăţeniei, respectiv detergenţi.
Astfel, prin intermediul societăţilor controlate au fost importate din Turcia importante cantităţi de detergenţi de calitate inferioară care, ulterior, erau reambalate în pungi de 10 kg inscripţionate cu o marcă cunoscută şi comercializate pe piaţa internă ca fiind produse autentice.
Valoarea prejudiciului adus bugetului de stat se ridică la aproximativ 140 milioane lei.
Totodată, în cadrul aceleiaşi acţiuni, procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Constanţa împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul SCCO Porturi Maritime au efectuat 5 percheziţii domiciliare pe raza judeţului Constanţa.
La sediul DIICOT - Serviciul Teritorial Bucureşti vor fi aduse la audieri 65 de persoane.
Acţiunea a fost efectuată împreună cu inspectori antifraudă din cadrul ANAF - DGAF, cu sprijinul Brigăzii Speciale de Intervenţie "Vlad Ţepes" a Jandarmeriei, suportul de specialitate fiind asigurat de către Direcţia de Informaţii şi Protecţie Internă.