Pippidi – prietenă cu cagulații violenți
Unii dintre liderii politici și dintre ONG-iști s-au alăturat protestelor, ba chiar au criticat forțele de ordine și au chemat lumea în stradă, într-o încercare de a amplifica un protest care degenerase.
Agitație mare duminică seară în Capitală pe fondul protestelor împotriva ”superimunității” pe care parlamentarii și-ar fi votat-o prin modificările aduse Codului Penal. Și aceasta nu atât ca urmare a numărului mare de protestatari care au participat la manifestație, ci din pricina turnurii violente pe care a luat-o protestul.
Astfel, conform estimărilor Jandarmeriei, la manifestație ar fi participat ceva mai mult de o mie de manifestanți. Aceștia s-au strâns inițial în zona Pieței Universității și au venit pregătiți cu pancarte și steaguri. Și, întradevăr, prin prezența în stradă, alături de manifestanți, dar și prin declarațiile publice, o serie de lideri politici și de personalități ale societății civile și-au manifestat deschis sprijinul față de protestatari.
Nu este nimic în neregulă să îți manifești opoziția față de o lege sau alta. Într-o democrație, dreptul la opinie și, implicit la a protesta pentru a-ți face auzit mai puternic punctul de vedere sunt garantate.
De aici însă și până la a încerca să ocupi Piața Victoriei, către care manifestanții s-au îndreptat în marș, perturbând circulația pe una dintre arterele cele mai intens circulate ale Bucureștiului, sau a arunca cu materiale pirotehnice în jandarmii care au încercat să deblocheze traficul este cale lungă. Violența este inacceptabilă și, în principiu, orice lider politic sau persoană publică ar fi trebuit să condamne derapajele de la exprimare pașnică ale unora dintre cei care au ieșit duminică în stradă.
Dimpotrivă însă, manifestând o totală iresponsabilitate, unii dintre liderii politici și dintre ONG-iști s-au alăturat protestelor, ba chiar au criticat forțele de ordine și au chemat lumea în stradă, într-o încercare de a amplifica un protest care degenerase. Printre aceștia se numără Mihai Răzvan Ungureanu, care, în timp ce jandarmii se străduiau să aplaneze tensiunile din Piața Universității, critica la scenă deschisă reacția acestora, acuzând un pretins abuz.
La fel de nociv a acționat și Alina Mungiu Pippidi, președintele SAR. Lăsând în sfârșit la o parte masca imparțialității, pe care a încercat să și-o pună în contextul protestelor anti-Roșia Montană din toamnă, Alina Mungiu Pippidi a venit în mijlocul manifestanșilor și, chiar dacă a dispărut din stradă în momentul în care au apărut semne de violență, nu a făcut nimic pentru a condamna derapajele acestora.
În schimb, într-un text publicat pe portalul Alianței pentru o Românie Curată, Alina Mungiu Pippidi se manifestă de-a dreptul laudativ la adresa protestatarilor, mulțumindu-le manifestanților pentru că au protestat ”pe ceață și ger” pentru ”un concept mult mai abstract decât cianura”. ”Reportera de la B1 care s-a batut cu jandarmii a fost curajoasă. Puștoaicele care se asezau în fața cordonului de jandarmi mi s-au părut eroice”, comentează președintele SAR. Alina Mungiu-Pippidi demonstrează astfel că, departe de a fi un susținător al statului de drept, în care legea ar trebui să fie mai presus de orice, nu este decât un anarhist deghizat, care pretinde să le dea altora lecții de democrație, când ea încalcă până și cele mai elementare reguli în materie.