Politicile publice anticorupție ale USL din Educație și Sănătate – validate de Comisia Europeană
Raportul MCV, în varianta sa finală, a fost dat publicității astăzi de către Comisia Europeană.
În raportul privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare sunt apreciate și chiar încurajate inițiativele Guvernului USL de combatere a corupției la nivel înalt în domenii precum Educație și Sănătate, politicile publice anticorupție asumate de către Executivul de la București având un ecou pozitiv la nivelul UE.
„Proiecte concrete de combatere a corupției, sprijinite cu ajutorul fondurilor UE, spre exemplu în Ministerele Educației, Sănătății, Justiției și Dezvoltării Regionale, precum și în Agenția Națională de Administrare Fiscală au continuat, obținându-se rezultate interesante și posibile exemple de bune practici. Comisia așteaptă cu interes dezvoltarea, pornind de la aceste inițiative, a unor proiecte specifice pentru următoarea perioadă de programare”.
În domeniul Educației este o toleranță zero față corupția din școli, iar la acest nivel putem aminti, în primul rând, adoptarea de către MEN a Strategiei Anticorupție, prin intermediul căreia este stabilit un cadru normativ general de prevenire și combatere a corupției din cadrul sistemul de învățământ. Strategia Anticorupție este parte a proiectului „Prevenirea corupției în educație prin informare, formare și responsabilizare”, proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional „Dezvoltarea Capacității Administrative”.
De altfel, menținerea sistemelor de supraveghere video la examenul de Bacalaureat pentru a preîntâmpina fraudele, elaborarea unui cod de etică ce va trebui respectat de cadrele didactice și constituirea unor mecanisme de verificare la nivelul fiecărei instituții de învățământ, reprezintă câteva dintre măsurile aplicate în cadrul domeniului Educației pentru combaterea corupției.
În ceea ce privește sistemul sanitar s-au făcut, de asemnenea, pași importanți în ceea ce privește combaterea corupției. La acest nivel, vorbim despre inițiativa de a crea un sistem centralizat de licitaţii pentru achiziţiile din spitalele din România pentru a putea fi prevenite actele de corupție, controalele periodice la unitățile sanitare.