Raport MCV: Bulgaria a făcut progrese, dar acestea nu sunt suficiente şi rămân fragile
În ultimul an şi jumătate după ultimul raport din iulie 2012 Bulgaria a făcut câţiva paşi în direcţia bună, dar progresul este limitat şi rămâne fragil, concluzionează raportul privind progresele înregistrate de Bulgaria în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare , prezentat miercuri la Bruxelles.
Comisia constată că au fost făcute câteva îmbunătăţiri în ceea ce priveşte procedurile de numire, Procurorul General a întreprins câteva măsuri administrative utile, iar Consiliul Suprem al Magistraturii a înregistrat un anumit progres în ceea ce priveşte supraaglomerarea magistraţilor, potrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul Comisiei.
Progresul general însă nu este încă suficient şi rămâne fragil, consideră Executivul European. Scandalurile repetate legate de nominalizări care a trebuit să fie anulate din motive etice, cazurile de lideri ai lumii interlope care au scăpat de justiţie, precum şi şirul de dezvăluiri cu privire la influenţa politică asupra sistemului judiciar au subminat încrederea publicului. Încă sunt foarte puţine dosarele legate de corupţie şi crima organizată duse la un sfârşit bun, scrie în document.
Comisia Europeană susţine că procesul de reforme poate avea succes doar dacă abordarea este consecutivă şi se bazează pe un consens în societate. Faptul că în perioada la care se referă raportul s-au schimbat trei guverne nu a contribuit la construirea unui asemenea consens. Cu toate acestea, evenimentele au dovedit că în societate există o dispoziţie amplă pentru reforme, scrie în document.
Raportul conţine recomandări concrete cu privire la reformele în sistemul judiciar şi la lupta împotriva crimei organizate şi corupţiei. Comisia consideră că Bulgaria trebuie să accelereze reformele şi să ajungă la rezultate convingătoare în toate domeniile. Ca şi în cazul României, următorul raport pentru această ţară urmează să fie prezentat peste circa un an. Potrivit Bruxellesului, această perioadă este suficientă ca să fie evaluate rezultatele şi impactul lor.
Acesta este un raport care acoperă 18 luni şi se referă la o perioadă în care la Sofia s-au schimbat trei guverne, a spus Mark Gray, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, într-o conferinţă de presă la Bruxelles la care au fost prezentate rapoartele pentru România şi Bulgaria. De aceea, raportul pentru Bulgaria nu este o evaluare a actualului guvern, nici a celui anterior, a subliniat Gray. Suntem încrezători că guvernul actual va lua în serios recomandările din acest raport, a adăugat el