VICTOR PONTA: România, capabilă ca în 3 ani să aducă bugetul apărării la 2% din PIB
Premierul Victor Ponta a declarat, joi, că România este capabilă să asigure, aşa cum a făcut în ultimii doi ani, o creştere a bugetului alocat cheltuielilor de apărare şi acest lucru se va face şi în următorii trei ani, până se va ajunge la acel angajament minim de 2% din PIB.
”În urmă cu zece ani, România a făcut două alegeri fundamentale pentru securitatea sa, intrarea în Alianţa Nord-Atlantică şi pentru dezvoltarea sa, prin intrarea în Uniunea Europeană. Mă bucur că la zece ani după, toţi cei care au avut încredere că România este un aliat serios nu au fost dezamăgiţi”, a declarat premierul Victor Ponta,la inaugurarea Expoziţiei NATO în domeniul Apărării împotriva Rachetelor Balistice.
Potrivit lui Victor Ponta, ”prin asigurarea frontierei estice a Alianţei Nord-Atlantice şi a Uniunii Europene, România dovedeşte seriozitate, ataşament la valorile democratice şi constituie pentru alte ţări din regiune un exemplu de succes”.
Premierul a făcut referire la vizita pe care o va face joi la Kiev.
”Vreau să vorbesc cu omologii mei despre proiectul de succes al României, care a început în urmă cu mai mulţi ani dar care arată vecinilor noştri că drumul democratic, către valori europene şi transatlantice, solidaritatea şi sprijinul pe care îl acordăm pentru apărarea integrităţii teritoriale, pentru apărarea instituţiilor democratice este drumul corect pe care şi celelalte ţări din regiune au dreptul să meargă, fără niun fel de interferenţă”, a declarat Victor Ponta.
El a menţionat că ”ştie foarte bine care sunt şi costurile acestui parteneriat cu NATO”.
”Nu există securitate fără costuri, nu există apărare în care să nu ai contribuţii, iar România îşi îndeplineşte acest obligaţii. România este capabilă să asigure, aşa cum a făcut în ultimii doi ani, o creştere a bugetului alocat cheltuielilor de apărare, aşa vom face şi în următorii trei ani, până vom ajunge la acel angajament minim de 2% din PIB, pe care să îl alocăm apărării noastre naţionale şi internaţionale”, a afirmat primul-ministru.
Ponta a mai spus căţ ”alegerea pe care România a făcut-o în urmă cu zece ani a fost una corectă şi reprezintă un exemplu de succes pentru vecinii din regiune”.
”Sentimentul pe care vrem să îl transmitem este că, atunci când România a luat decizii corecte, rezultatele sunt cele aşteptate de noi toţi şi sper şi cred că fiecare cetăţean român, la zece ani de la momentul accesului României în NATO, analizează importanţa şi semnificaţia pentru fiecare dintre noi a gestului şi deciziei politice luate atunci”, a mai spus Ponta.