Ponta: Susţinem un nou proiect de reorganizare STS sub controlul Parlamentului
Premierul Victor Ponta a anunţat că, la propunerea lui Varujan Pambuccian, va susţine un nou proiect de reorganizare a STS-ului sub controlul Parlamentului.
"Am vrut sa vin la grupul minoritatilor pentru ca e un moment extrem de dificil. In primul rand, am vrut sa imi prezint condoleantele pentru decesul lui Mircea Grosaru. In al doilea rand, am vrut sa discutam problemele care tin de comunitatile in care minoritatile nationale. In al treilea rand, am avut o discutie intr-un domeniul pe care domnul Pambuccian îl cunoaşte foarte bine, cel al Telecomunicatiilor. Mi-a propus sa gasim o formula chiar mai buna decat cea propusa de Guvern legată de reorganizarea STS: 112 să treacă la ministerul de Interne, ca peste tot in Europa, la departamentul condus de domnul Arafat, si STS sa treaca sub control parlamentar. Îi vom consulta pe colegii liberali si sper sa fie o solutie europeana si cat mai putin contestata politic", a declarat Victor Ponta.
"Cred ca e logic pentru ca rolul STS este sa securizeze convorbirile telefonice. Este normal ca si puterea si opozitia sa aiba un control asupra acestui serviciu. Este anormal ca doar puterea sa aiba control asupra STS", a afirmat Varujan Pambuccian, liderul minorităţilor naţionale.
La începutul lunii februarie, USL a iniţiat un proiect de lege prin care STS va trece la Ministerul de Interne şi în coordonarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.
Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a avizat favorabil, luni, propunerea legislativă prin care Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) este reorganizat într-un departament care va funcţiona în structura Ministerului de Interne.
Proiectul de lege prevede că STS se reorganizează ca Departament de Telecomunicaţii Speciale în cadrul MAI şi devine o structură cu personalitate juridică condusă de un secretar de stat ajutat de trei subsecretari de stat, care sunt numiţi şi eliberaţi din funcţie de către premier.
Proiectul de lege privind STS va fi dezbătut la Camera Deputaţilor în procedură de urgenţă, urmând să fie analizat în comisiile de apărare şi administraţie şi apoi în plen.