Antonescu: Locul STS este mai degrabă la CSAT. Locul 112, la Guvern
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, că locul Serviciul de Telecomunicaţii Speciale este mai degrabă în subordinea CSAT ori să aparţină într-un anumit mod şi de CSAT, în vreme ce serviciul de urgenţă 112 ar trebui să aparţină de Guvern, scrie Mediafax.
Antonescu a fost întrebat, într-o emisiune a postului România TV, dacă STS ar trebui să fie în subordinea CSAT sau a MAI, în contextul votului din Parlament pe proiectul de lege al USL vizând acest Serviciu.
"Locul STS-ului, mai degrabă la CSAT sau oricum sub o formă sau alta şi la CSAT. Locul 112, la Guvern. (...) Voi dori să ascult şi părerea celui care va fi ministru de Interne", a declarat Antonescu.
Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a avizat favorabil, luni, propunerea legislativă prin care Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) este reorganizat într-un departament care va funcţiona în structura Ministerului de Interne.
Proiectul de lege prevede că STS se reorganizează ca Departament de Telecomunicaţii Speciale în cadrul MAI şi devine o structură cu personalitate juridică condusă de un secretar de stat ajutat de trei subsecretari de stat, care sunt numiţi şi eliberaţi din funcţie de către premier.
Proiectul de lege privind STS va fi dezbătut la Camera Deputaţilor în procedură de urgenţă, urmând să fie analizat în comisiile de apărare şi administraţie şi apoi în plen.
Membrii PNL din Comisia de apărare a Camerei Deputaţilor au solicitat, luni, ca discutarea proiectului de lege privind STS să fie amânată pentru săptămâna viitoare, motivul invocat ţinând de situaţia actuală care implică vacanţa postului de ministru de Interne.
"Suspansul la Legea STS va continua, eu sper că cel mult o săptămână. La cererea colegilor liberali, am votat în unanimitate amânarea discuţiilor pentru săptămâna viitoare. Motivul pentru care s-a făcut această amânare şi pentru care colegii liberali au cerut amânarea a fost că în momentul de faţă încă nu există o clarificare a situaţiei în ceea ce preveşte Ministerul de Interne, cine va fi în fruntea ministerului, şi noi nu am avut decât să le satisfacem această doleanţă şi să amânăm pe săptămana viitoare discutarea acestui proiect de lege", a precizat, luni, social-democratul Ion Mocioalcă, preşedintele comisiei.
La şedinţa de luni a Comisiei de apărare a venit şi directorul STS, Marcel Opriş, acesta plecând fără să facă declaraţii, după ce a fost luată decizia amânării discutării proiectului de lege privind organizarea şi funcţionarea STS.
În urmă cu o săptămână, premierul Victor Ponta a anunţat, după şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării în care preşedintele Traian Băsescu a precizat că nu se impune să schimbe conducerea Serviciului de telecomunicaţii Speciale (STS) pentru intervenţia în accidentul aviatic din Munţii Apuseni, că USL va iniţia un proiect de lege prin care STS va trece la Ministerul de Interne şi în coordonarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.