Proiect de lege privind CONTROLUL JUDICIAR, pe masa Guvernului după decizia CCR
Premierul Victor Ponta a declarat marţi că ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, va prezenta în şedinţa de guvern de miercuri un proiect de lege care să modifice prevederile declarate neconstituţionale de către CCR referitoare la controlul judiciar, potrivit Agerpres.
'Am discutat cu ministrul Justiţiei ca mâine să vină în Guvern cu modificarea (Codului penal – n.red.), pe care Parlamentul are timpul necesar în această sesiune să o şi adopte', a afirmat Ponta la Palatul Victoria.
Premierul a explicat că nu este nevoie de o ordonanţă de urgenţă pe această temă, întrucât 'există un acord politic al tuturor grupurilor parlamentare'.
În cursul dimineţii de marţi, însărcinatul cu afaceri al Statelor Unite la Bucureşti, Dean Thompson, a discutat la Palatul Victoria cu ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, despre progresele înregistrate în justiţie în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, au anunţat surse politice.
Aceleaşi surse au susţinut că în atenţia celor doi oficiali a fost şi necesitatea modificării Codului penal, astfel încât prevederile declarate neconstituţionale referitoare la controlul judiciar să fie clarificate.
Victor Ponta: TVA la pachetele turistice All Inclusive scade din 2015 la 9%
Curtea Constituţională a declarat ca nefiind constituţionale normele de procedură penală care dau posibilitatea organelor judiciare de a dispune măsurile preventive ale controlului judiciar şi ale controlului judiciar pe cauţiune pentru perioade nelimitate.
Potrivit unui comunicat al CCR, în urma deliberărilor, cu majoritate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că prevederile art.211-217 din Codul de procedură penală sunt neconstituţionale, întrucât încalcă art.53 din Constituţie referitor la restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi fundamentale cu raportare la libertatea individuală (art.23), la libera circulaţie (art.25) şi la viaţa intimă, familială şi privată (art.26).
Se schimbă CONSTITUŢIA? Preşedintele CCR trage un semnal de alarmă
'În pronunţarea acestei soluţii, Curtea a constatat că, deşi noul Cod de procedură penală include printre măsurile preventive controlul judiciar şi controlul judiciar pe cauţiune, nu prevede durata pentru care pot fi dispuse aceste măsuri. Or, caracterul excepţional al măsurilor preventive, care implică restrângerea exerciţiului unor drepturi şi libertăţi fundamentale, impune caracterul temporar, limitat în timp, al acestora. Prin urmare, Curtea a reţinut că normele de procedură penală care dau posibilitatea organelor judiciare de a dispune măsurile preventive ale controlului judiciar şi ale controlului judiciar pe cauţiune pentru perioade nelimitate contravin exigenţelor art.53 din Constituţie', arată CCR.