Un deputat PSD propune o lege dorită de Macovei: Iohannis şi Ponta o susţin
Deputatul PSD Mihai Sturzu a depus marţi în Parlament un proiect de lege prin care se doreşte modificarea Legii partidelor, astfel încât un partid să ia naştere cu cel puţin 3 persoane. În prezent, limita este de 25.000 de membri fondatori pentru ca formaţiunea să fie înregistrată. O astfel de propunere a fost făcută de Monica Macovei, adversar declarat al social-democraţilor, europarlamentar ales pe listele PDL si fost candidat independent la alegerile prezidentiale.
Intr-o declaratie sustinuta la Palatul Parlamentului, Sturzu a argumentat ca, dupa votul din 16 noiembrie, se intelege clar necesitatea schimbarii clasei politice din Romania.
"Am luat în serios mesajul dat de români pe 16 noiembrie, aşa că astăzi am depus în Parlament un proiect de lege care prevede înfiinţarea unui partid politic de către minimum 3 persoane. Este un proiect de lege foarte util, care va facilita accesul românilor la viaţa politică.
Sper ca opinia publică şi colegii de partid să vadă în asta faptul că mă ţin de promisiunile pe care le-am făcut în scrisoarea deschisă publicată nu demult.
Spuneam atunci că politicienii au uitat să aplece urechea către societatea civilă, să asculte ideile ei şi să le promoveze pe cele care sunt foarte bune. Iniţiativa înfiinţării unui partid politic din doar trei membri este o astfel de idee, lansată de domnul Dan Maşca. Ea răspunde semnalului transmis de milioane de români neafiliaţi politic, în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, anume că aceştia vor să se implice în viaţa politică.
Voi face tot ceea ce depinde de mine pentru ca acest proiect de lege să fie adoptat de Parlament şi promulgat de preşedintele Klaus Iohannis.
În 2016, la alegeri, sper să avem primele astfel de formaţiuni politice, care să îi reprezinte pe cetăţenii care doresc să se implice în politică mai mult decât printr-un simplu vot şi care nu au avut această şansă până acum", se arată în declaraţia de presă a lui Sturzu.
Potrivit acestuia, actul normativ, care a fost semnat de 10 deputaţi PSD, este susţinut public de Monica Macovei, Klaus Iohannis, Victor Ponta.
Alte modificări aduse Legii partidelor se referă la faptul că acestea se pot organiza şi funcţiona după criteriul administrativ teritorial şi că pot avea va subdiviziuni organizaţii teritoriale, potrivit organizării administrative a ţării, care au numărul minim de membri prevăzut de statut. Adunarea generală a membrilor partidului politic sau a delegaţiilor acestuia este organul suprem de decizie al partidului, iar întrunirea are loc cel puţin odată la patru ani.
Conform proiectului de act normativ, partidele politice sunt obligate să-şi declare numărul de membri anual la Tribunalul Bucureşti, până la data de 31 decembrie.
În expunerea de motive se arată că, dintre statele europene, România impune condiţiile cele mai constrângătoare pentru înfiinţarea unui partid politic.
'În multe dintre democraţiile consolidate din Europa, precum Anglia, Olanda, Italia, Belgia sau Franţa, un grup de cetăţeni se pot asocia în scop politic, formând fie un partid politic, fie o asociaţie civică cu dreptul de a intra în competiţia electorală. (...) Pragul de reprezentativitate de 25.000 de membri fondatori necesar înregistrării unui partid politic reprezintă o atingere directă şi nemijlocită adusă existenţei a însuşi dreptului la libera asociere', se mai arată în expunerea de motive.