Proiectul Roşia Montană – ce pot afla procurorii

| 21 noi, 2013

Senatul a respins proiectul de lege privind exploatarea de la Roşia Montană, fapt previzibil având în vedere votul dat de Comisia specială. Cu toate acestea, munca Comisiei nu fost în zadar pentru că s-a făcut lumină într-un proiect amplu, controversat şi vechi de 15 ani. Acum, pe baza raportului întocmit de Comisie autorităţile abilitate vor avea posibilitatea să cerceteze toate neregulile comise în acest caz.

 

Liderul grupului PSD din Senat, Ilie Sârbu a declarat că raportul comisiei parlamentare a fost deja trimis la Parchetul General, iar cei care au dat semnături în mod abuziv vor trebui să ofere explicaţii. „Liniştea celor care au dat aceste semnături în mod abuziv, ilegal, a început să dispară, iar aceasta este satisfacţia parlamentarilor, care nu au pierdut timpul degeaba. Cei care au fost implicaţi, părerea mea e că nu vor avea sărbători liniştite”.

În declaraţiile sale, Ilie Sârbu făcea referire la raportului Comisiei speciale, care semnala că transferul licenţei de exploatare de la societatea românească Minvest Deva, la compania canadiană Gold Corporation s-a făcut cu dedicaţie pentru cei din urmă. Pe scurt, se precizează că asocierea dintre Minvest şi compania canadiană s-a realizat în defavoarea statului român. Astfel, deşi Minvest era acţionar minoritar şi deţinea licenţa de exploatare, în urma asocierii i-a fost transferată gratuit licenţa companiei canadiene Gold Corporation. Motivarea transferului este următorul: investitorii aveau nevoie nevoie de licenţa de exploatare pentru a obţine credite de la băncile canadiene şi pentru procesul de listare la bursa din Vancouver.

Această posibllă ilegalitate este susţinută şi de către Mihail Ianăş, preşedintele din acea perioadă al Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, instituţie care a parafat asocierea dintre firma românească şi firma canadiană. „La momentul respectiv, eu am avut o reţinere foarte serioasă asupra acestui proiect. Reţinerea provenea din faptul că Regia Minieră nu a scos la licitaţe intenţia de a coopera cu cineva, de a face un joint venture. Ei au hotărât fără licitaţie, fără nimic, un anumit mod de împărţire între Minvest şi compania canadiană“.

Mihail Ianăş a mai spus că ordinul de a realiza acest transfer a venit direct de la ministrul Industriilor şi Comerţului de la acea vreme Radu Berceanu. „Mi-a venit o scrisoare de la minister fără semnătura ministrului şi i-am dat-o înapoi. Am solicitat să fie semnată de ministrul Industriilor şi mi-a venit scrisoarea semnată de ministrul Industriilor, chiar cu ştampilă”. Preşedintele Comisiei speciale Darius Vâlcov a precizat că l-a chemat pe Radu Berceanu la audieri pentru a face lumină în acest caz, însă fostul ministru a refuzat.

Cu toate că unii criticau decizia de înfiinţare a Comisiei speciale s-a dovedit indubitabil utilitatea ei. În sfârşit datorită acestei Comisii s-a realizat o dezbatere absolut necesară într-un proiect foarte controversat. Pentru întocmirea raportului au fost audiaţi miniştri, specialişti, reprezentanţi ai sociatăţii civile şi nu există niciun dubiu privind modul de lucru al Comisiei. Sperăm ca autorităţile competente să facă lumină în acest caz, iar cei care se fac vinovaţi de ilegalităţi să plătească.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

8 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
27 noi, 2013
Andrei
Sa raspunda cine trebuie insa proiectul minier trebuie demarat deoarece in aceea zona nu se poate face altceva..
27 noi, 2013
Alin Croitoru
Nimic
Procurori nu pot afla nici un lucru care sa compromita in vreun fel acest proiect deoarece la cat de mediatizat a fost institutile statului s-au autosesizat de mult lucru confirmat si de directorul SRI in cadrul audierilor de la comisie.Totusi asteptam un verdict si din partea domnilor procurori care sa distruga odata pt totdeauna si acest mit
22 noi, 2013
Calin
de investitii avem nevoie!
in fata Comisiei Parlamentare a venit si directorul SRI, spunea ca s-au facut peste 500 de informari in legatura cu Rosia Montana. daca ar fi fost ceva ilegal, ar fi iesit la iveala de pe atunci. insa multi se ocupa doar cu acuzatii nefondate in ce priveste acest subiect, e o moda, o modalitate de a aparea in presa pentru unii. nu de asta avem nevoie. de investitii avem nevoie!
21 noi, 2013
Miner din vale
Toti minerii din Romania doresc repornirea mineritului mai ales ca proiectul de la Rosia este unul care respecta toate normele de mediu si toate standardele europene. Cine se opune ca 5 miliarde de dolari sa intre in economia Romaniei condamna toti romanii la saracie. Toti suntem solidari cu minerii din Rosia pentru ca putem fi chiar noi in locul lor la un moment dat.
22 noi, 2013
Calin
majoritatea romanilor
nu numai minerii din Romania sustin repornirea mineritului, ci majoritatea romanilor! pentru ca oamenii si-au dat seama ca de investitii, de locuri de munca, de bani la bugetul de stat avem nevoie ca sa ne dezvoltam, si asta inseamna proiectul de la Rosia Montana!
21 noi, 2013
Ileana
Minerit
Eu sustin mineritul, si industria in general. Dar facute cu cap, in termeni de profit, cu cea mai buna tehnologie, nu cum a facut si mai face statul acum, minerit subventionat si cu tehnologie depasita. Asa ca domnii guvernanti ar trebui sa termine odata cu circul asta si cu taraganarile, pana cand o sa se sature investitorii si-o sa ne lase balta, sa murim de foame.
Nu exista alta solutie pentru Romania in afara de investitiile straine. acestea ar fi baza pentru o crestere economica sanatoasa si reala, nu imprumuturile si subventiile care nu ar face decat sa tina economia la "terapie intensiva" pana cand vom fi nevoiti sa o lasam sa moara...

Lasati prostiile si dati drumul al proiectele de investitii. Rosia Montana e primul, sa speram ca va fi un semnal pozitiv si vor urma altele
21 noi, 2013
Calin
sa profitam de oportunitati
de acord, prin investitii in economie ne vom dezvolta, sa nu mai fim cea mai saraca tara din Europa, iar repornirea mineritului este o oportunitate foarte buna pentru tara noastra. ar fi cazul sa profitam de aceasta oportunitate

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ