Proiectul Roşia Montană – ce pot afla procurorii
Senatul a respins proiectul de lege privind exploatarea de la Roşia Montană, fapt previzibil având în vedere votul dat de Comisia specială. Cu toate acestea, munca Comisiei nu fost în zadar pentru că s-a făcut lumină într-un proiect amplu, controversat şi vechi de 15 ani. Acum, pe baza raportului întocmit de Comisie autorităţile abilitate vor avea posibilitatea să cerceteze toate neregulile comise în acest caz.
Liderul grupului PSD din Senat, Ilie Sârbu a declarat că raportul comisiei parlamentare a fost deja trimis la Parchetul General, iar cei care au dat semnături în mod abuziv vor trebui să ofere explicaţii. „Liniştea celor care au dat aceste semnături în mod abuziv, ilegal, a început să dispară, iar aceasta este satisfacţia parlamentarilor, care nu au pierdut timpul degeaba. Cei care au fost implicaţi, părerea mea e că nu vor avea sărbători liniştite”.
În declaraţiile sale, Ilie Sârbu făcea referire la raportului Comisiei speciale, care semnala că transferul licenţei de exploatare de la societatea românească Minvest Deva, la compania canadiană Gold Corporation s-a făcut cu dedicaţie pentru cei din urmă. Pe scurt, se precizează că asocierea dintre Minvest şi compania canadiană s-a realizat în defavoarea statului român. Astfel, deşi Minvest era acţionar minoritar şi deţinea licenţa de exploatare, în urma asocierii i-a fost transferată gratuit licenţa companiei canadiene Gold Corporation. Motivarea transferului este următorul: investitorii aveau nevoie nevoie de licenţa de exploatare pentru a obţine credite de la băncile canadiene şi pentru procesul de listare la bursa din Vancouver.
Această posibllă ilegalitate este susţinută şi de către Mihail Ianăş, preşedintele din acea perioadă al Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, instituţie care a parafat asocierea dintre firma românească şi firma canadiană. „La momentul respectiv, eu am avut o reţinere foarte serioasă asupra acestui proiect. Reţinerea provenea din faptul că Regia Minieră nu a scos la licitaţe intenţia de a coopera cu cineva, de a face un joint venture. Ei au hotărât fără licitaţie, fără nimic, un anumit mod de împărţire între Minvest şi compania canadiană“.
Mihail Ianăş a mai spus că ordinul de a realiza acest transfer a venit direct de la ministrul Industriilor şi Comerţului de la acea vreme Radu Berceanu. „Mi-a venit o scrisoare de la minister fără semnătura ministrului şi i-am dat-o înapoi. Am solicitat să fie semnată de ministrul Industriilor şi mi-a venit scrisoarea semnată de ministrul Industriilor, chiar cu ştampilă”. Preşedintele Comisiei speciale Darius Vâlcov a precizat că l-a chemat pe Radu Berceanu la audieri pentru a face lumină în acest caz, însă fostul ministru a refuzat.
Cu toate că unii criticau decizia de înfiinţare a Comisiei speciale s-a dovedit indubitabil utilitatea ei. În sfârşit datorită acestei Comisii s-a realizat o dezbatere absolut necesară într-un proiect foarte controversat. Pentru întocmirea raportului au fost audiaţi miniştri, specialişti, reprezentanţi ai sociatăţii civile şi nu există niciun dubiu privind modul de lucru al Comisiei. Sperăm ca autorităţile competente să facă lumină în acest caz, iar cei care se fac vinovaţi de ilegalităţi să plătească.
Ştirile orei
Si tu,dar obligat de serviciu...
In schimb ,dupa ce Parlamentul de portelan a respins proiectul ,incercati sa gasiti si lucruri bune...
Ati batut gaina ,a plecat ,a revenit si a facut un ou,in ograda USL,ca in povestea aia...
SI acum va mandriti cu el,ca si Nastase cu ouale de la Cornu...
sunteti penibili...