Raport MCV: Parlamentul primeşte o "bilă neagră", iar DNA şi ANI primesc aprecieri
Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie sunt instituţiile judiciare ce beneficiază de aprecieri în raportul MCV, pe care Comisia Europeană îl va prezenta miercuri, în timp ce la adresa Parlamentului sunt aduse critici, iar Curtea Constituţională este văzută ca 'un important arbitru'.
"Provocarea autorităţii Curţii Constituţionale din vara lui 2012 nu s-a mai repetat, iar Curtea şi-a consolidat, mai degrabă, rolul de important arbitru. Curtea va continua să aibă un rol cheie în apărarea principiilor statului de drept, precum separaţia puterilor în stat, inclusiv în ceea ce priveşte orice viitoare discuţie despre revizuirea Constituţiei", se arată în proiectul raportului MCV, citat de Agerpres.
În document se fac referiri şi la dezbaterile privind modificarea Constituţiei, arătându-se că trebuie să se ţină cont în acest caz de punctul de vedere al CSM.
"Având în vedere că este de aşteptat ca dezbaterile despre Constituţie să continue anul acesta, va fi important ca CSM să aibă oportunitatea de a-şi spune părerea cu privire la tot ce ţine de sistemul judiciar. În particular, va fi nevoie de excluderea schimbărilor care dau posibilitatea politicienilor să influenţeze conducerea sistemului judiciar sau să pună la încercare independenţa sau autoritatea Justiţiei. Din acest motiv, asumarea Guvernului de a consulta Comisia de la Veneţia este un semn important al angajamentului României de a-şi baza orice viitoare schimbare a Constituţiei pe valorile europene", se precizează în proiectul raportului.
În ceea ce priveşte respectarea deciziilor instanţelor, în document se face referire la faptul că începând din iulie 2012 sistemul judiciar a fost nevoit să facă apel de mai multe ori la CCR, ca urmare a refuzului Parlamentului de încetare a mandatelor acelor parlamentari în cazul cărora există decizii judecătoreşti definitive de incompatibilitate.
'Cea mai recentă hotărâre a CCR pe această temă datează din noiembrie 2013, cu toate acestea Senatul nu a luat încă nicio măsură', se subliniază în document.
Cât priveşte activitatea ANI, în raport se menţionează faptul că această instituţie a continuat să îşi consolideze istoricul de cazuri.
'ANI şi conducerea sa au fost atacate şi criticate în momente care au coincis cu gestionarea unor cazuri ale unor înalţi actori politici. ANI şi-a dovedit valoarea, în calitate de organism de supraveghere capabil de a-şi explica mandatul şi de a interveni public atunci când este necesar', se consemnează în proiect.
Totodată, se arată faptul că ANI a devenit o instituţie mai stabilă, având sprijinul Guvernului în privinţa alocării de resurse pentru a se asigura funcţionarea eficientă a acesteia.
Pe de altă parte, se menţionează şi existenţa unor cazuri când Parlamentul nu a dorit să pună în aplicare o decizie ANI, chiar şi atunci când aceasta era susţinută de o hotărâre a instanţelor.
'Prin urmare, o propunere de guvern de modificare a legii ANI ar trebui să întărească şi să consolideze rolul ANI, ca un test important de voinţă politică pentru menţinerea unui cadru de integritate eficace', se subliniază în document.
În cazul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, sunt semnalate progrese de la precedentul raport MCV, punctându-se faptul că se înregistrează îmbunătăţiri substanţiale în practica judiciară, în special în ceea ce priveşte durata anchetelor DNA