Reducere CAS de la 1 octombrie – Băsescu nu se mai poate opune dezvoltării
Retrimiterea legii pentru reducerea CAS în Parlament de către Traian Băsescu anunță două lucruri: actul normativ a început parcursul pentru intrarea în vigoare de la 1 octombrie, așa cum a propus Guvernul, și va produce un efect de turnesol în Parlament: va arăta cine este pentru modelului austerității lui Traian Băsescu și cine este pentru modelul de dezvoltare economică susținut de Guvernul Ponta.
Traian Băsescu și-a jucat deja cărțile în chestiunea legii pentru reducerea CAS cu 5 puncte procentuale la angajator și, după trimiterea legii înpoi în Parlament pentru reexaminare, președintele nu mai are instrumentele de procedură pentru a bloca promulgarea ei.
Proiectul aprobat în iunie de Guvern a fost deja adoptat de Senat şi Camera Deputaţilor, însă președintele l-a respins sub rezerva unor semne întrebare referitoare la oportunitatea realizării acum a măsurii.
Citeşte şi: Reducere CAS 2014. Senatul a adoptat reducerea CAS la angajator. Camera Deputaţilor este decizională
Împreună cu formațiunea sa politică, Traian Băsescu a încercat să blocheze propunerea Executivului, fiind acuzat de politicianism și lipsă de voință politică pentru amânarea unei măsuri pe care mediul de afaceri o așteaptă de multă vreme și asupra căreia există deja consens în zona politică.
România are nevoie de noi locuri de muncă, și de aceea reducerea impozitării muncii este necesară, este pasul natural pentru stimularea mediului de afaceri și continuarea dezvoltării. Măsura ține de o componentă importantă a modelului economic al Guvernului Ponta: creșterea economiei și crearea de locuri de muncă prin reducerea taxelor, stimularea sectorului privat și direcționarea creșterii economice către populație.
Alternativa este modelul lui Traian Băsescu, care urmărește mai multă austeritate și taxe mai mari: reducerea cheltuielilor statului, adică tăierea salariilor și a pensiilor, în loc de reducerea poverii fiscale, și bani luați de la populație în locul creșterii ecomice sustenabile care ajunge la toți cetățenii.
Citeşte şi: Victor Ponta: Reducerea CAS va intra în vigoare la 1 octombrie. E un moment bun
Sesiunea extraordinară a Parlamentului pentru reexaminarea reducerii CAS va colora Parlamentul în două ‘echipe’, va împărți apele între adepții modelului Ponta și urmașii modelului lui Traian Băsescu.
Până în prezent PNL și PDL au avut poziții vagi, slab definite și prea puțin asumate politic în privința reducerii CAS, iar reuniunea în sesiunea extraordinară este momentul când cele două partide trebuie să spună deschis în fața românilor dacă doresc sau nu aplicarea ei de la 1 octombrie.
Ştirile orei
Dar carei "dezvoltari" zici mata ca nu se mai poate opune? Caci economie abia daca mai avem... Noroc ca si agricultura e considerata ramura a economiei, si ca a plouat anul acesta la timp.
In rest, ce-ar mai putea sa se mai dezvolte in tara asta?
Virusul Ebola, razboiul de la granite, pecinginea neocomunista, averea famigliei raspopitului cu 2-1 oua, si .... imensa, ultra imensa mandrie de afi roman....