Reputația procurorilor și judecătorilor este apărată de CSM. Cine o apără pe cea a justițiabililor?
Cu toate intervențiile moderate ale Procurorului Tiberiu Nițu sau ale ministrului de Justitiție Robert Cazanciuc, în susținerea premierului Ponta, o sumedenie de interese politice au încercat să speculeze decizia CSM-ului care și-a însușit raportul acuzator al Inspecției Judiciare.
Dar ce influență asupra Justiției și-ar mai fi putut obține premierul, după ce președintele Băsescu și-a adjudecat absolut tot ce a putu în acest sens, de ani buni? Chiar și așa, să privim dincolo de aspectele limitante, expuse în mare parte din media. Să trecem deci peste detaliul că instituțiile ce veghează la independența Justiției s-au trezit în cazul premierului Ponta brusc din somnul adânc care le-a împiedicat să vadă acțiuni mult mai grave ale președintelui, unele cât se poate de publice, în toți acești ani.
Să ne întrebăm, deci, cum se face că independența Justiției înseamnă pentru aceste instituții doar reputația procurorilor și judecătorilor și cum de nu sesizează nimeni că încrederea cetățenilor în actul de Justiție este zdruncinat de mai bine de două decenii și de toți aceia, responsabili dar niciodată acuzați, care au compromis adeseori mecanismul judiciar, divulgând informații confidențiale din achete aflate în curs. De ce nu există sancțiuni și nici măcar verificări pentru divulgarea de informatii din dosare in presa, câteodată înainte chiar să se știe oficial că respectiva persoană are dosar.
Toate acele cazuri grave și repetate, de publicare răuvoitoare a unor interceptări, unele dintre acestea conținând informațiile intime ale unor persoane fără nicio implicare în vreun caz, ba chiar persoane minore, a căror identitate se cere protejată de lege, toate acele stenograme care apăreau doar într-o parte ”avizată” a presei și se refereau mereu doar la o parte a eșichierului politic, acelea de ce nu sunt considerate o implicare a politicului și presiuni asupra Justiției? Inspecției judiciare sau CSM-ului nu le-a venit în tot acest timp presa locală la birou, dimineața? Cine anunță presa să vina cu camerele la arestări și audieri și, mai ales, ce se întâmplă cu cei călcați în picioare mediatic, dar achitați ulterior? Pe aceștia cine îi apără? Fostul avocat al poporului, distinsul profesor Gheorghe Iancu, a dormit fără glorie în cizme în tot mandatul său. Dar acum s-a trezit, post-festum, pentru a face precizări, da, tot despre premierul Victor Ponta, singurul identificat în toți acești ani de aceste instituții chemate să apere Justiția.
Ştirile orei
ce-ai vrea mai mult?
restul,e "mictiune"de scrib electronic...
creatie de Pop-mop...