Rezultatele companiilor, la maximul ultimilor trei ani
Creștere economică. Anul trecut, creşterea economică de 3,5% a plasat România pe locul 1 în topul Uniunii Europene în ceea ce privește avansul PIB-ului, motoarele creșterii economice fiind reprezentate de producția industrială și de anul agricol excepțional. Cu toate acestea, au existat voci care au afirmat că acest avans economic ar fi artificial și că economia românească încă se află într-o situație precară.
Cu toate acestea, de la începutul lui 2014 au apărut mai multe raportări statistice care au infirmat în repetate rânduri aceste opinii, arătând în schimb atât menținerea trendului pozitiv, dar și explicând în detaliu cum a mers economia românească anul trecut.
Creștere economică. Din acest punct de vedere, o informație importantă a apărut vineri, când Registrul Comerțului a făcut publice datele legate de profitabilitatea companiilor din România în 2013. Deși datele nu sunt definitive, cele 635.000 de companii al căror bilanţ a ajuns până la jumătatea lunii iulie la Registrul Comerţului au raportat în 2013 un câştig net cumulat de 62,5 mld. lei (14,1 mld. euro), cel mai bun rezultat din ultimii trei ani, potrivit datelor ReCom. Astfel în contul de PROFIT al companiilor din România au intrat 5,5 mld. lei (1,25 mld. euro) în plus faţă de 2012, creșterea de 10% fiind semnificativ din punct de vedere relativ. În plus, profitul net pe companie a crescut cu peste 11% în lei faţă de 2012 şi s-a apropiat din nou de 100.000 de lei, un prag spart în criză doar în 2010.
Citește și: Investiţiile străine directe, creştere spectaculoasă pe primele 5 luni
Un alt detaliu ce trebui notat este acela că firmele din top zece profituri sunt responsabile, potrivit calculelor făcute publice de Registrul Comerțului, de 16% din totalul profiturilor obținute în România. Aceast fapt demonstrează în primul rând că economia românească nu este atât de polarizată precum declarau anumiți analiști și că o parte semnificativă din masa totală a profiturilor din România este realizată de IMM-uri. Astfel, economia românească este un pic mai robustă în cazul în care anumite mari companii care operează în țara noastră ar avea probleme decât era în urmă cu câțiva ani
Creștere economică. Desigur, multinaționalele ce operează în țara noastră și marii producători industriali și-au luat partea leului, dar IMM-urile sunt cele care au cel mai mare efect economic pozitiv la nivelul marii mase a societății. În fond, o economie bazată pe companii mici și mijlocii este mai eficientă din toate punctele de vedere tocmai datorită competiției care apare, dar și al mobilității crescute pe piața forței de MUNCĂ.
Puse în context, aceste elemente demonstrează încă o dată cât de bine au mers în ultimii ani economia românească în general și companiile din țara noastră, în special. Dacă în 2011, anul în care criza a lovit cel mai puternic firmele din România, profitul total net ajunsese la doar 55,9 miliarde, în 2013 acesta a luat o valoare similară celor de dinaintea prăbușirii economiei naționale. Importanța informației făcută publică de Registrul Comerţului devine astfel evidentă, din moment ce raportatea demonstrează că economia românească a reușit să treacă un prag psihologic extrem de important din punct de vedere al perspectivelor pe care le creează. Faptul că firmele din România au avut profituri care au crescut substanțial în 2013 reprezintă o reclamă extrem de bună pentru economia noastră națională. În final, toți avem de câștigat dacă România devine mai atractivă pentru investitorii dornici de profit care aduc CAPITAL străin și angajează români.
Citește și: Guvernul Ponta duce creşterea economică în nivelul de trai al românilor