Vești excelente pentru angajații din Sănătate
Mai multe cadre medicale, asistenți medicali și asistenți sociali se vor bucura de noua creștere salarială decisă de către Guvern pentru această toamnă. De altfel, majorarea veniturilor pentru medicii rezidenți și profesorii debutanți a fost unul obiectivele importante din strategia de dezvoltare și susținere a țării pe care Executivul a reușit să le îndeplinească.
Într-un material prezentat de Guvern, se arată că un număr de 125 000 de medici, asistenți medicali și asistenți sociali vor beneficia de creșterea salariului cu 10% din această toamnă. O veste excelentă pentru angajații din sistemul public de Sănătate, măsura venind astfel să compenseze tăierile injuste de pe vremea guvernării Boc – Băsescu.
Ministrul de Finanțe declara la finele lunii iunie că în urma consultărilor cu reprezentanții Sanitas, s-a ajuns la un acord de creștere cu 10% a salariilor din domeniul sănătății și ale asistenței sociale, ce se află sub plafonul de 1 500 de lei. Astfel, în ceea ce privește creșterea salarială, ministrul Ioana Petrescu a anunțat faptul că sunt prevazute două etape de majorare, una începând cu data de 1 decembrie 2014, urmând ca cea de-a doua majorare să aibă loc începând cu 1 martie 2015. În ambele etape de majorare vorbim de o creștere cu 5 puncte procentuale.
Citeşte şi: Veste FOARTE BUNĂ pentru asistenţii medicali
De altfel, Guvernul a demarat negocieri încă de anul trecut cu Fondul Monetar Internațional (FMI) pentru ca în 2014 să aibă loc o majorare salarială cuprinsă între 3- 4% pentru profesori debutanți și medici rezidenți. Astfel, începând cu luna ianuarie 2014, medicii și farmaciștii rezidenți cu un salariu lunar brut mai mic decât 3 000 (care nu includea drepturile aferente gărzilor efectuate pentru asigurarea continuității asistenței medicale în afara normei legale de muncă) beneficiază în prezent de o bursă de rezidențiat în valoare de 670 lei.
Citeşte şi: Ce prevede pachetul minim de servicii medicale
Totodată, de la 1 iulie a intrat în vigoare ce-a dea doua majorare a salariului minim brut pe țară garantat. Potrivit Hotărârii de Guvern, pentru anul 2014 au fost prevăzute două etape de majorare, una începând cu 1 ianuarie 2014, când salariul minim a crescut de la 800 lei, cât era stabilit în 2013, la 850 lei, iar cea de-a doua, de la începutul lunii acesteia, când s-a majorat de la 850 lei la 900 lei.
Astfel, Guvernul face eforturi pentru ca țara să meargă într-o direcție bună și să iasă din groapa, pe care regimul Băsescu insistă să o adâncească. Politica guvernării Boc – Băsescu, prin tăieri de pensii și salarii este schimbată de guvernarea actuală care încearcă să ducă pe plus nivelul de salarizare, prin măsuri de tipul reducerii CAS, măsuri pe care, din păcate, Președintele refuză să le promulge.