România continuă digitalizarea
Conform datelor oficiale, anul trecut doar 42% dintre români nu au utilizat niciodată Internetul, procentul fiind cu șase procente mai mic comparativ cu anul 2012. De altfel, în clasamentul mondial The Networked Index, România ocupă locul al 75-lea din punct de vedere al infrastructurii, reglementărilor și climatului politic. Poziția ocupată în acest clasament arată handicapul digital pe care îl are țara noastră în materie de conectivitate la Internet.
Cu toate acestea, an de an România se plasează în fruntea clasamentelor mondiale în ceea ce privește viteza de conectare la Internet, cu toate acestea există zone ale țării neacoperite de acest beneficiu tehnologic al secolului al XXI-lea.
Pentru ca un număr cât mai mare de persoane din țara noastră să beneficieze de accesul la Internet, Comisia Europeană a aprobat recent o investiție de 57,1 milioane de euro, în cadrul Fondului european de dezvoltare regională, pentru dezvoltarea unei infrastructuri de bandă largă. Astfel, prin intermediul acestui proiect va fi construită o rețea de bandă largă de 3.265 kilometri în zonele în care internetul nu a pătruns.
Proiectul finanțat din fonduri europene ce urmează să fie implementat până la sfârșitul anului viitor vizează 783 din totalul de 2.268 de localități din țara noastră și va contribui astfel la reducerea decalajelor existente între mediul rural și urban. Mai exact, prin intermediul acestui program va fi oferit accesul la internetul de bandă largă unui număr de 400.000 de locuitori, 8.500 de firme și 2.800 de instituții publice.
Asigurarea accesului la Internet a cât mai multor persoane va stimula incluziunea socială și va permite românilor din zonele neacoperite până în prezent să se bucure de beneficiile digitalizării. Pe lângă modernizarea infrastructurii de transport și conectarea cât mai multor localități la rețeaua de apă și canalizare, conectarea localităților izolate la Internet va crea premisele pentru reducerea decalajelor dintre zonele dezvoltare și cele sărace. Astfel, programul cu finanțare europeană va contribui la creșterea atractivității economice a zonelor ce până acum nu au fost conectate la Internet oferind noi oportunități pentru regiunile sărace. „Acesta este un exemplu perfect privind modul în care politica de coeziune poate contribui, în mod direct, la atingerea obiectivelor definite în agenda UE pentru creştere economică, „Europa 2020”, şi la dezvoltarea economică a regiunilor”, a declarat Johannes Hahn, comisarul european pentru politică regională.
Pe lângă facilitarea accesului a cât mai multor români la beneficiile Internetului, cabinetul condus de Victor Ponta a urmărit în ultimii ani dezvoltarea infrastructurii, digitalizarea școlilor și atragerea cât mai multor investitori în sectorul IT&C. Atenția pe care o acordă Guvernul digitalizării României nu este întâmplătoare, prin intermediul creșterii numărului de utilizatori de Internet și a pătrunderii acestei tehnologii în zonele mai puțin dezvoltate creându-se astfel premisele dezvoltării economice sustenabile.