Şedinţă CSAT duminică despre raportul STS în cazul accidentului aviatic
Preşedintele Traian Băsescu a convocat duminică o şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) ca urmare a unei solicitări semnate de cinci membri ai CSAT transmisă Administraţiei Prezidenţiale pe 24 ianuarie.
'Ordinea de zi a şedinţei CSAT este următoarea: raportul privind gestionarea de către autorităţile administraţiei publice cu responsabilităţi în domeniul situaţiilor de urgenţă, conform legislaţiei în vigoare, a evenimentului de aviaţie din data de 20 ianuarie 2014 în care a fost implicată aeronava BN-2, înregistrată YR-BRP, prezentat de prim-ministrul Guvernului României, raportul directorului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale privind activităţile desfăşurate conform legilor, metodologiilor şi procedurilor interinstituţionale existente în legătură cu evenimentul aviatic din data de 20 ianuarie 2014 în care a fost implicată aeronava BN-2, înregistrată YR-BRP, prezentat de directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale', se arată într-un comunicat al Preşedinţiei.
Premierul Victor Ponta preciza duminica trecută că documentul privind convocarea CSAT se află deja la Secretariatul general al Consiliului.
''Documentul a fost şi trimis la secretariatul CSAT. Este semnat de membri CSAT care fac parte din Guvern, cu excepţia domnului Cazanciuc, nu era nevoie şi de semnătura lui. Au semnat miniştrii Chiţoiu, Gabriel Oprea, Corlăţean, Andrei Gerea şi cu mine, ministrul Apărării, Duşa. (...) Noi am cerut un singur lucru: în CSAT, pe ordinea de zi, să fie un raport al STS, care nu se află sub niciun fel sub autoritatea Guvernului, privind modul în care au acţionat în cazul accidentului (aviatic - n.r.) de luni şi, mai direct, un lucru pe care acum îl ştim cu siguranţă, faptul că identificarea locului telefonului de la care vorbeau supravieţuitorii s-a făcut în mod greşit. Informaţiile STS au trimis echipele ISU de salvatori la o distanţă destul de mare'', a afirmat premierul.
Miercurea trecută, premierul anunţa că va cere înscrierea pe ordinea de zi a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării a unui raport privind activitatea Serviciului de Telecomunicaţii Speciale.
'Voi solicita în mod oficial înscrierea pe ordinea de zi a CSAT a unui raport privind activitatea STS în acest caz şi, evident, prin decizia CSAT, nu depinde de Guvern, înlocuirea şefului STS şi, mai departe, a persoanelor direct responsabile de nefuncţionarea corespunzătoare a sistemelor tehnice de identificare', a afirmat Ponta, care a mai subliniat că în cazul a trei instituţii - Ministerul de Interne, ROMATSA şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale - lucrurile au funcţionat 'inacceptabil de încet' în privinţa operaţiunilor desfăşurate ca urmare a accidentului aviatic din Apuseni.
Un avion de mici dimensiuni, de tip BN 2, s-a prăbuşit pe 20 ianuarie în zona Beliş, Pasul Ursoaia.
În aeronavă se aflau şapte persoane: pilotul Adrian Iovan, copilotul Răzvan Gabriel Petrescu, ofiţer-student Aurelia Ion şi medicii Sorin Ianceu, Valentin Calu, Radu Zamfir şi Pavel Constantin Pivniceru.
Echipa medicală era transportată la Oradea pentru o operaţie de prelevare de organe pentru transplant.
Pilotul Adrian Iovan şi Aurelia Ion au decedat iar ceilalţi cinci au fost grav răniţi.
Ştirile orei
1. - localizarea epavei si a victimelor (despre care se mai discuta)
2. - operatiunile de salvare a victimelor odata localizate (subiect inconjurat de o tacere absoluta).
- SMURD-ul a intarziat nepermis de mult dupa localizare si daca nu faceau acei localnici focul, poate ca numarul victimelor prin hipotermie ar fi crescut.
- Daca nu-i coborau satenii, SMURDUL n-ar fi ajuns la ei, la locul accidentului.
- Aflat in centrul comunei Horea (la circa 15 km pe sosea asfaltata) , SMURDUL a trimis doar o masina pentru 7 victime ! Iar aceasta masina era insuficient echipata pentru resuscitare.
De la inceput, pe Antena 3 cea prietenoasa, dl Arafat a deturnat discutia asupra tripului de avion ocultand complet modul cum s-a intervenit si neprezentand niciun argument valabil in problema intarzierii de dupa localizare.
Problema acestui tragic accident ar trebui analizata integral, nu partial. De la PM care ar fi trebuit sa coordoneze comitetul care ar fi trebuit sa functioneze, pana la recuperare si interventiile de salvare a victimelor.
Evident ca mincinosul iubitor de fructe de mare incearca sa profite pentru a se debarasa de cei care-l deranjeaza , cum ar fi dl Opris, dar cred ca o adevarata ancheta a intregii drame se impune. TOTI responsabilii (iresponsabilii) trebuie sa plateasca. Sper ca procurorii sa inceapa o ancheta demna de acest nume.
Romaniei .
Care nu a luat masuri de activare a structurilor de cautare si a ales sa benchetuiasca si sa se hlizeasca cu jurnalistii obedienti care ii aduc laude ....
Guvernul Romaniei a ajuns pe mana unor impostori care comit crime si pagube imense din cauza incompetentei .
Daca Presedintele tolereaza comportamentul absolut iresponsabil al prim-sinistrului ... se face vinovat de complicitate .
Da , crima prin intarzierea cu rea-credinta a sosirii ajutoarelor a fost facuta tocmai cu scopul de a acapara structura serviciului de telecomunicatii speciale .
Pana cand ?
CAPITOLUL II
Structuri cu atributii in gestionarea situatiei de urgentă si coordonarea operatiunilor de salvare
Art. 4. - (1) In vederea gestionării situatiei de urgentă generate de producerea unui accident de aviatie civilă au competente următoarele structuri:
a) Comitetul ministerial pentru situatii de urgentă din cadrul Ministerului Transporturilor (MT), denumit in continuare Comitetul ministerial;
b) Centrul operativ pentru situatii de urgentă din cadrul MT, denumit in continuare Centrul operativ;
c) Centrul de coordonare a operatiunilor de căutare si salvare a aeronavelor aflate in pericol si a supravietuitorilor unui accident de aviatie produs in FIR-Bucuresti, din cadrul Regiei autonome "Administratia romană a serviciilor de trafic aerian" - ROMATSA (ROMATSA), denumit in continuare Centrul de coordonare - ROMATSA;
d) comitetele judetene si Comitetul municipiului Bucuresti pentru situatii de urgentă;
e) inspectoratele judetene pentru situatii de urgentă;
f) Centrul maritim de coordonare a actiunilor de căutare si salvare de vieti omenesti pe mare din cadrul Autoritătii Navale Romane, denumit in continuare Centrul Maritim de Coordonare;
g) administratorii aerodromurilor;
h) centrele unice de preluare a apelurilor de urgentă - 112.
.........
cine coordoneaza si cine participa .