SENATUL se reuneşte marţi în sesiune extraordinară. PRIORITĂŢI: Codul Fiscal, legea salarizării, votul prin corespondenţă

| 30 aug, 13:25

Senatul se reuneşte, marţi, în cea de a doua sesiune ordinară a acestui an, transmite Agerpres.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a convocat Biroul permanent pentru ora 14,00, urmând ca de la 15,00 grupurile parlamentare să se întrunească într-o şedinţă. Senatorii se vor reuni, începând cu ora 16,00, în prima şedinţă de plen a sesiunii ordinare de toamnă a Camerei Superioare a Parlamentului.

Regulamentul Senatului prevede obligativitatea ca, la începutul fiecărei sesiuni ordinare, grupurile parlamentare să îşi anunţe în plen conducerea, formată dintr-un lider, un număr de doi până la patru vicelideri, în funcţie de caz, şi un secretar. O modificare în componenţa conducerii grupurilor senatoriale ar putea fi înregistrată la PSD, prin demisia lui Ilie Sârbu din funcţia de lider de grup.

De asemenea, la începutul fiecărei sesiuni ordinare este prezentată şi noua componenţă a Biroului permanent. Propunerile nominale pentru funcţiile de vicepreşedinte, secretar şi chestor repartizate se anunţă plenului Senatului de către liderii grupurilor parlamentare, lista candidaţilor propuşi fiind supusă în întregime votului senatorilor. Noul Birou permanent se aprobă cu votul majorităţii senatorilor prezenţi.

În prezent, Biroul permanent al Senatului este format din preşedinte - Călin Popescu-Tăriceanu (LC); patru vicepreşedinţi - Ioan Chelaru (PSD), Cristian Dumitrescu (PSD), Teodor Atanasiu (PNL), Vasile Nistor (LC); patru secretari - Ion Rotaru (PSD), Ion Simeon Purec (PSD), Oprea Mario Ovidiu (PNL), Alexandru Pereş (PNL); şi patru chestori - Nicolae Moga (PSD), Florin Constantinescu (PSD), Cristian Petru Bodea (PNL) şi Verestoy Attila (UDMR).

În plan legislativ, în această sesiune ordinară, senatorii vor relua discuţiile pe marginea cererii de reexaminare pe care preşedintele Klaus Iohannis a transmis-o Senatului cu privire la proiectul Codului fiscal. Parlamentul fusese convocat în sesiune extraordinară, în perioada 24 - 26 august, pentru a discuta solicitarea preşedintelui, dar luarea unei decizii a fost amânată, prin acordul partidelor politice parlamentare, pentru sesiunea ordinară. De asemenea, majoritatea şi Opoziţia au convenit ca unele dintre măsurile de relaxare fiscală prevăzute de noul Cod să fie aplicate etapizat.

În dezbaterea Senatului vor intra, totodată, şi Ordonanţa Guvernului nr.14/2015 care vizează salariile demnitarilor, dar şi ordonanţa nr. 15/2015 care modifică Legea-cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice. Atenţia senatorilor şi deputaţilor se va orienta, în sesiunea ordinară de toamnă, şi asupra proiectului de lege privind votul prin corespondenţă.

Configuraţia Senatului

Din Camera Superioară a Parlamentului fac parte 167 de senatori, însă Mihai-Răzvan Ungureanu va trebui, conform prevederilor legale, să renunţe la mandatul de parlamentar după preluarea funcţiei de director al Serviciului de Informaţii Externe (SIE).

Grupul parlamentar cu cea mai mare pondere în Senat este cel al PSD, din care fac parte şi reprezentanţii UNPR, cuprinzând 79 de membri. Acestora ar urma să li se alăture şi senatorul Ilie Năstase (ales în colegiul uninominal 8 din Circumscripţia electorală nr.42), care, în această vară, s-a înscris în UNPR. În urma acestei modificări, grupul senatorial Liberal-Conservator, condus de Dumitru Pelican, va pierde un membru, ajungând să fie constituit din zece senatori.

Grupul PNL, condus de Ion Popa, numără la începutul sesiunii ordinare de toamnă, potrivit site-ului Senatului, 62 de membri, Mihai-Răzvan Ungureanu figurând ca senator. De asemenea, grupul UDMR, condus de către Marko Bela, este constituit din opt membri, iar şapte parlamentari şi-au păstrat statutul de senator fără apartenenţă la grupuri.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ