Sondaj: 42% dintre români cred că Antonescu este vinovat în cazul ruperii USL
Peste jumătate dintre români consideră că există tensiuni importante în Uniunea Social Liberală (USL), iar 42% sunt de părere că liberalul Crin Antonescu este principalul vinovat în cazul ruperii USL, relevă un sondaj al CSCI.
Astfel, 42% dintre respondenţii respectivului sondaj îl indică pe Crin Antonescu drept principalul vinovat în cazul în care USL se va rupe, 18% pe Victor Ponta, 29% susţin că ambii sunt vinovaţi, iar 11% au ales varianta 'nu ştiu/nu răspund'.
La întrebarea cine este vinovat pentru perpetuarea crizei actuale din USL, 35% l-au menţionat pe Crin Antonescu, 14% pe Victor Ponta, 4% pe Daniel Constantin, 1% pe Gabriel Oprea, 13% pe Traian Băsescu, iar 8% consideră că toţi sunt vinovaţi, în timp ce 10% au răspuns că niciunul, iar 15% au spus 'nu ştiu/nu răspund'.
Întrebaţi dacă în acest moment relaţiile dintre PSD şi PNL în interiorul USL sunt sau nu tensionate, 77% dintre respondenţi consideră că sunt, în timp ce 9% au spus contrariul, iar 14% au optat pentru varianta 'nu ştiu/nu răspund'.
Potrivit sondajului citat, 41% dintre respondenţi sunt de părere că Victor Ponta şi PSD susţin cel mai bine obiectivele USL şi doar 14% consideră acest lucru despre Crin Antonescu şi PNL, iar 3% despre Daniel Constantin şi PC, iar 1% despre Gabriel Oprea şi UNPR.
Pe de altă parte, în cazul în care duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru Parlamentul European, 42% (dintre cei care au exprimat o opţiune de vot şi au probabilitate mai mare de a se prezenta la urne - 39% din eşantion) optează pentru USD (PSD+PC+UNPR), 16% pentru PNL, 13% - PDL, 7% - UDMR, 6% - PMP, 5% - PP-DD, 11% - alţii.
Întrebaţi dacă este important sau nu ca liderii USL să continue confruntarea cu preşedintele Traian Băsescu, 78% (dintre cei care au exprimat ca opţiune de vot USD sau PNL, 27% din eşantion) consideră că este important, 13% că nu este, iar 9% au optat pentru varianta 'nu ştiu/nu răspund'
Sondajul CSCI a fost realizat la nivel naţional în perioada 16 - 18 februarie, pe un eşantion de 950 de interviuri. Eşantionul a fost validat pe baza datelor INSSE 2011 şi recensământul populaţiei 2002. Eroare tolerată este 3,3%, la un nivel de probabilitate de 95%.