Antonescu – vinovat de ruperea USL
Criza politică din România durează deja de mai bine de două săptămâni. Ceea ce iniţial reprezenta doar o simplă remeniere a guvernului a devenit între timp o situaţie de criză în toată regula care ar putea curma însăşi existenţa USL-ului.
Prelungirea acestei crize a oferit însă românilor suficient timp pentru a-şi forma opinii în ceea ce priveşte responsabilitatea principalilor politicieni din USL, în raport cu cauzele conflictului, după cum relevă și un sondaj realizat de CSCI, publicat luni.
Conform datelor date publicității, 35% dintre cei intervievaţi consideră că vinovat pentru actuala situaţie din USL este Crin Antonescu, în timp ce doar 14% din persoanele chestionate l-au indicat pe Victor Ponta. De asemenea, în cazul ruperii USL, 42% dintre respondenţi consideră că principalul vinovat ar fi liderul, 18% îl indică pe primul ministru, în timp ce 29% le-ar atribui celor doi o vină egală. Pe de altă parte, Victor Ponta şi PSD sunt consideraţi principalii susţinători ai obiectivelor USL de către 41% dintre intervievaţi, Crin Antonescu şi PNL de 14%, iar Daniel Constantin şi PC de 3%.
Pentru a înţelege concluziile reliefate de cercetarea CSCI, trebuie să avem în vedere că recentele ciocniri din USL nu reprezintă primul moment de criză din istoria Uniunii. De mai bine de un an, Crin Antonescu a avut în repetate rânduri un comportament politic discutabil care a creat neînţelegeri şi tensiuni între principalele partide din majoritatea guvernamentală. Actuala criză nu reprezintă din acest punct de vedere decât cel mai tensionat episod dintr-o lungă serie de conflicte generate de președintele liberal, printre care se numără atacurile la adresa premierului în legătură cu pactul de coabitare, votul PNL în legătură cu exploatarea de la Roşia Montană sau numirea Laurei Codruţa Kovesi la DNA. De fiecare dată, Crin Antonescu a practicat un limbaj dublu, de multe ori mai adecvat unui lider al opoziţiei decât al puterii. Astfel, românii au avut deja mai multe ocazii să se convingă de intenţiile distructive ale lui Crin Antonescu în raport cu USL.
Opiniile tranşante ale respondenţilor faţă de rolul lui Crin Antonescu în crearea actualei situaţii conflictuale din sânul USL sunt astfel rezultatul unui comportament constant al liderului liberal, comportament care poate avea consecinţe în ceea ce priveşte cele două scrutine de anul acesta. Este probabil ca politicianul perceput ca vinovat de ruperea Uniunii să piardă puncte importante în alegeri, din moment ce USL-ul a reprezentat un proiect politic în care românii au crezut într-o proporţie covârşitoare. Dacă liderul PNL a fost într-adevăr sfătuit că o candidatură pentru Cotroceni din opoziţie este mai recomandată decât participarea lui în alegerile prezidenţiale din luna noiembrie sub culorile USL, atunci strategia aleasă de Crin Antonescu se poate dovedi necâştigătoare.
Crin Antonescu mai are doar câteva luni până când le va cere românilor să îl susţină în cea mai importantă campanie electorală din cariera sa politică. Rezultatele sondajului CSCI ar trebui să îi ridice liderului PNL anumite semne de întrebare, mai ales că, aşa cum arată lucrurile în prezent, eşecul USL va fi în primul rând perceput ca aparţinându-i.