Struțo-cămila Traian Băsescu vrea să fie din nou premier
Politicianul Traian Băsescu își pregătește precaut mișcarea următoare care, devine din ce în ce mai evident, presupune construirea unei imagini de tehnocrat priceput la toate.
Unul dintre economiștii români care a comentat pe marginea discursului în care Traian Băsescu a declarat că relansarea economiei românești ar trebui să se facă pe seama întreprinderilor mici și mijlocii, excluzând din această ecuație multinaționalele, este Ionel Blănculescu. Nu am să comentez argumentele strict economice, pertinente, din opinia acestuia. Într-adevăr, pare o gravă eroare de pilotaj să le transmiți singurelor entități care au resursele necesare pentru traversarea unei crize economice că “Nu ai nevoie de o multinațională ca să dezvolţi producţia alimentară, bazele de tratament, să faci pârtii de schi, să dezvolți multe alte activităţi utile”.
Din punct de vedere strict economic, Blănculescu nu se înșală. “În primul rând, nu cred că este util a fractura mediul economic. Mediul economic este un sistem integrat, care oferă taxe și impozite din activitatea lui și care se află într-o relație de interdependență totală. Nu pot exista numai transnaționale, cum nu pot exista numai IMM-uri. Pentru că globalizarea intervine și în domeniul economic. Nu putem să facem o astfel de împărțire, pentru că nu este productivă și nu este realistă. IMM-urile reprezintă pe deoparte furnizori pentru companiile transnaționale și pe de altă parte reprezintă clienți pentru aceste companii transnaționale. Altfel spus, există o piață în amonte sau în aval, în care se regăsesc toți acești actori economici. Deci ei nu pot acționa decât în sistem integrat. Din acest motiv nu cred că putem face o astfel de departajare, decât din punct de vedere al discursului politic” a răspuns economistul unei întrebări puse de portalul analistului politic Bogdan Chireac.
Ceea ce nu a nimerit economistul, ca orice specialist care are tendința firească să se nișeze, este miza politică a declarațiilor președintelui. Acolo unde Blănculescu spune că argumentele președintelui sunt ”doar un discurs politic care nu are treabă cu mediul nostru economic și cu activitatea economică”, noi vedem implicarea pe termen lung a actualului președinte în chiar actul de guvernare menit să reglementeze activitățile economice la care se face referire.
Nu v-ați întrebat niciodată ce muscă l-a pișcat pe ”jucătorul” Băsescu, specializat în atacuri dure și directe, care a ajuns în prezent să abandoneze limbajul gregar și dezvăluirile tabloide de dragul unor discursuri anoste, pe teme economice? În cazul acestora nu numai că riscă să fie prins cu lecțiile neînvățate, cazul de față nefiind singular și nici măcar cel mai spectaculos. Politicianul Traian Băsescu își pregătește precaut mișcarea următoare care, devine din ce în ce mai evident, presupune construirea unei imagini de tehnocrat priceput la toate. Toate câte sunt presupuse de actul guvernării, desigur. Așa cum nu degeaba și-a dat corijența în ale economiei pe spatele guvernelor Boc și MRU, cu implicarea dovedită și de atenționarea CCR în acest sens, nici în cazul de față președintele nu vorbește economie de florile mărului. Până la urmă, altceva nici nu ar putea cîștiga într-o zonă ațoasă în care nu poate afirma decât că ceea ce propun adversarii săi ”nu este bine”. O fi sau nu, românii decid după cum o duc, nu după cum le spune Băsescu. Deci nu este o zonă a beneficiilor imediate, care rezultă de regulă din atacurile uzuale ale politicianului Băsescu. Ceea ce caută de fapt acesta, ținând prelegeri interminabile și fără sens cu același aplomb al nepriceputului cu care ne căpia odinioară Nicolae Ceaușescu în lanul de porumb, este să dea naștere și să consolideze în mintea românului de rând imaginea tehnocratului priceput. Acela care, evident, le zâmbește deja galeș românilor de pe schițele de afișe electorale prin care președintele se va auto-propune ca viitorul premier al României. Pe măsură ce își vede sacii electorali în căruță, Traian Băsescu mizează pe uitarea românilor și se erijează în cel mai priceput premier al tuturor timpurilor, asumându-și meritele puține ale guvernărilor PDL, lăsând greșelile pe capul lui Boc și criticând în devălmășie guvernarea USL care, pură întâmplare, se zbate să repare ce a stricat preț de 4 ani struțo-cămila președintelui-premier Traian Băsescu.
Ştirile orei
e de bine pentru Romania???Trebuie sa inteleg ca-ti place mizeria generala si generalizata din toate domeniile vietii sociale,economice si politice din Romanica??Nu te supara,ai nevoie de .....etilotest..altfel nu-mi explic.