Studiu: 70% dintre români îşi fac cumpărăturile din marile centre comerciale
Şapte din zece români preferă să îşi facă cumpărăturile în centrele comerciale mari, în timp ce 27% dintre consumatori le preferă pe cele mai mici, conform celui mai recent studiu CBRE - 'How Consumers Shop' (Modul de cumpărare al consumatorilor), ediţia despre România.
Cumpărăturile din magazinele stradale reprezintă o opţiune pentru numai 2% dintre consumatori. Prin comparaţie, 1 din 5 europeni alege zona stradală în detrimentul altor formate de retail.
În cadrul acestui studiu au fost intervievaţi 21.000 consumatori din 21 ţări pentru a afla unde şi cum îşi fac aceştia cumpărăturile. România a fost inclusă în studiu cu un eşantion de peste 1.000 consumatori, din toate zonele geografice şi grupele de vârstă.
Citeşte şI: Românii vor cheltui anul acesta mai mulţi bani în mall-uri
Potrivit sursei citate, românii recunosc schimbările pozitive petrecute la nivelul centrelor comerciale în ultimii ani, însă investiţiile în servicii şi facilităţi sunt vitale pentru a menţine cota de piaţă în acest segment foarte competitiv.
Curăţenia, preţul şi siguranţa sunt cei mai importanţi factori care determină alegerea unui anumit centru comercial de către consumatori. Acest lucru este valabil nu numai pentru România, ci pentru toate ţările incluse în studiu, pentru toate tipurile de centre comerciale şi pentru toate categoriile de vârstă.
Acelaşi studiu prezintă trei grupuri distincte de ţări (grupate geografic) care împărtăşesc caracteristici de shopping - 'Centre comerciale mondene' (Turcia, Spanai, România, Italia, Irlanda), 'Consumatori utilitari' (Suedia, Norvegia, Danemarca, Republica Cehă) şi 'Mainstream european' (Austria, Belgia, Franţa, Germania, Marea Britanie, Grecia, Ungaria, Olanda, Polonia, Rusia, Elveţia).
Clienţii din România, atât din perspectiva grupului de ţări, cât şi din cea a mediei europene, acordă o mai mare pondere în decizia de alegere a centrului comercial prezenţei unui hypermarket/supermarket, dar şi ofertei de entertainment şi găzduire de evenimente în cadrul centrului (cum ar fi prezentări de modă, lansări de film, evenimente pentru copii).
Relativ similar cu restul europenilor, centrele mai mici, cu mai puţin de 50 de magazine, sunt alese de aproximativ 27% din consumatori.
Magazinele high-street sunt practic non-existente pentru români, doar 2% preferându-le ca destinaţie de shopping. Prin comparaţie, 1 din 5 europeni alege acest format de retail. Românii privesc zona stradală mai degrabă ca o destinaţie unde pot beneficia de o gamă largă de facilităţi de catering, inclusiv restaurante de bună calitate.
55% dintre consumatorii români afirmă că centrul lor comercial s-a îmbunătăţit în ultimii trei ani, faţă de 40% dintre europeni.
În timp ce toţi consumatorii sunt obişnuiţi să jongleze o gamă largă de canale în procesul de cercetare şi de cumpărare, în continuare aproape 9 din 10 români vor merge la un magazin pentru achiziţionarea de produse non-alimentare, iar 76% dintre consumatori afirmă că verifică preţurile şi detaliile despre produs online.
Cea mai mare surpriză vine de la utilizarea de comenzi poştale sau cataloage, românii fiind peste media europeană în utilizarea acestor metode. 66% dintre consumatori arată că vor folosi mai des sectorul online, în scopul de a face cumpărături, iar 40% declară că vor reduce frecvenţa de utilizare a comenzilor poştale sau prin catalog în viitor.
CBRE a intervievat 21.000 de consumatorii din Austria, Belgia, Republica Cehă, Danemarca, Franţa, Germania, Marea Britanie, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Olanda, Norvegia, Polonia, România, Rusia, Africa de Sud, Spania, Suedia, Elveţia, Turcia.