SUA trimite armament greu în România. 250 de tancuri pentru frontul de est al NATO
Statele Unite ale Americii intenționează, în coordonare cu aliații săi, să plaseze temporar aproximativ 250 de tancuri, vehicule de luptă Bradley și mortiere cu autopropulsie și echipamentul de luptă blindat asociat în țări baltice și din Europa Centrală, pentru a sprijini antrenamentele și exercițiile desfășurate de unitățile militare dislocate în Europa, a informat Departamentul Apărării.
Acest set de echipamente, numit EAS — European Activity Set, va consta în echipament de la eșalon companie până la eșalon brigadă, localizate pe teritoriul mai multor țări aliate NATO, inclusiv Bulgaria, Estonia, Germania, Letonia, Lituania, Polonia și România, conform informațiilor furnizate joi de Departamentul Apărării și Ambasada SUA la București, notează Agerpres.
De la începutul lunii martie 2014, SUA au luat măsuri, atât bilateral, cât și în cadrul NATO, pentru a-i reasigura pe aliați de angajamentul lor neclintit față de apărarea colectivă. Alături de aliații NATO, SUA au stabilit prin rotație o prezență aeriană, terestră și navală neîntreruptă în țările baltice și din Europa Centrală. Această prezență este o demonstrație adecvată și importantă de susținere pentru țările aliate profund îngrijorate de acțiunile militare ale Rusiei în Ucraina, precizează sursa citată.
Citeşte şi: Victor Ponta: România nu poate fi intimidată de amenințări
În iunie 2014, președintele Obama a anunțat Inițiativa Europeană de Reasigurare (ERI). În discursul său, președintele a menționat că SUA vor lua în calcul diverse inițiative, inclusiv amplasarea de astfel de echipamente militare în țările aliate.
Pentru Inițiativa Europeană de Reasigurare s-au alocat în 2015 fonduri în valoare de 985.000.000 de dolari, care permit Departamentului Apărării al SUA să-și continue eforturile de reasigurare a aliaților NATO și de creștere a securității și capacităților de apărare ale partenerilor SUA din regiune. Inițiativa Europeană de Reasigurare a inclus finanțare pentru desfășurarea de operațiuni și activități de întreținere pentru creșterea numărului de echipamente astfel încât să se asigure necesarul pentru o brigadă completă și să se modernizeze spațiile de depozitare a echipamentului.
Conceptul EAS este concentrat pe activitate și are rolul de a asigura echipamentul necesar pentru exerciții și antrenamente pe flancul estic al NATO. Spațiile de depozitare propuse pentru aceste echipamente au fost selectate în funcție de proximitatea lor față de poligoanele unde este cel mai probabil să fie folosite cel mai des. Dislocarea înaintată va ajuta la reducerea costurilor de transport și maximizarea timpului de antrenament al forțelor dislocate. Pentru a demonstra libertatea de mișcare a forțelor armate americane în regiune, Comandamentul SUA din Europa (USEUCOM) va muta constant echipamentul prin Europa pentru a sprijini activitățile de antrenament și exercițiu.
În cadrul Operațiunii Atlantic Resolve (OAR), echipamentele EAS vor fi integrate și folosite pentru sprijinirea dezvoltării de capacități și sisteme de apărare ale NATO în cooperare. Prin folosirea EAS și în contextul Operațiunii Atlantic Resolve, SUA folosesc o abordare dinamică în demonstrarea angajamentului lor față de NATO și contribuția la aspectele inițiale de descurajare prin dezvoltarea interoperabilității aliaților printr-o multitudine de antrenamente și exerciții.