Suma astronomică pentru promovarea online a lui Iohannis, cheltuită pe fani şi like-uri

| 19 noi, 2014

Evoluţia online a lui Klaus Iohannis, în special pe Facebook, în timpul campaniei şi mai ales în ziua votului din turul al doilea pune într-o lumină nouă informaţia cu sumele cheltuite de ACL cu promovarea candidatului propriu, estimate la 900.000 de euro.

Cu o lună înainte de primul tur al alegerilor apăruse în presă informaţia că Alianţa Creştin Liberală pusese la bătaie o sumă fabuloasă, 900.000 de euro, pentru promovarea online a candidatului Klaus Iohannis. Deşi era dată „pe surse” şi nu a făcut cine ştie ce valuri, evoluţia online a lui Iohannis şi a susţinătorilor săi, precum şi rezultatul alegerilor ne fac să ne uităm mai atenţi la suma vehiculată.

Pagina de Facebook a lui Klaus Iohannis a fost mereu sub cea a lui Victor Ponta în ceea ce priveşte numărul de fani, până pe 15 noiembrie, când s-a ajuns la egalitate, conform datelor facebrands.ro. Numai că cei doi nu plecaseră de pe poziţii egale, astfel că evoluţia lui Iohannis a fost mult mai agresivă. Pe 19 octombrie, potrivit facebrands.ro, Ponta avea 578.000 de fani, iar Iohannis 342.000 (236.000 mai puţini). Pe 15 noiembrie, Iohannis aproape egalase, cu 662.000 de fani, la doar 20.000 în spatele lui Ponta (686.000 de fani). În mai puţin de o lună, Victor Ponta a acumulat 110.000 de fani, în timp ce Klaus Iohannis a atras 320.000, de aproape trei ori mai mulţi.

Citeşte şi: REZULTATE FINALE 2014. Klaus Iohannis a câştigat cu 54,43%

Iar de aici echilibrul s-a rupt şi mai tare. În ziua alegerilor, 16 noiembrie, Victor Ponta a ajuns la 715.000 de fani (plus 28.000 faţă de ziua precedentă), în vreme ce Klaus Iohannis a sărit la aproape 850.000 (plus 186.000 de fani într-o singură zi!). A doua zi după alegeri aproape a atins milionul, pentru ca astăzi, 19 noiembrie, să aibă 1.065.000 de fani. În acest timp, evoluţia lui Ponta a rămas modestă, în acelaşi interval 16-19 noiembrie acumulând doar 7.000 de fani. (VEZI FOTO JOS)

Acest lucru nu a trecut neobservat. Chiar şi site-urile din străinătate au remarcat că Iohannis este primul politician din Europa care a trecut de pragul celor un milion de fani, depăşindu-i pe Angela Merkel, Nicolas Sarkozy, Francois Hollande, Tony Blair, Jose Manuel Barroso, Jean Claude Junker etc.

În ziua votului, postările de pe pagina lui Klaus Iohannis au înregistrat un număr record de interacţiuni cu fanii săi: 2,75 milioane de like-uri, comentarii şi share-uri, de zece ori mai multe decât în ziua precedentă. Privită din această perspectivă (evoluţia exponenţială a numărului de fani şi de interacţiuni), informaţia privind sumele puse la dispoziţie de ACL pentru promovarea online a lui Klaus Iohannis capătă o altă greutate.

Citeşte şi: Klaus Iohannis, felicitat de președintele Franței

La aceasta trebuie să adăugăm şi modul în care s-au propagat fotografiile de pe Facebook înfăţişând cozile de la secţiile de vot din strinătate, precum şi generozitatea cu care unele publicaţii online favorabile lui Klaus Iohannis (gandul.info, hotnews.ro, adevarul.ro etc.) au distribuit pe Facebook mesaje şi scrisori venite de la votanţi care se plângeau de condiţiile şi de organizarea votului la ambasade şi consulate, mesaje care de asemenea s-au propagat către zeci şi sute de mii de utilizatori.

Nu negăm că a existat şi o componentă organică a acestor evoluţii, însă ratele de creştere sunt prea spectaculoase pentru a fi puse doar pe seama viralizării organice. Iar dacă transformăm suma vehiculată pentru promovarea online a lui Iohannis în click-uri, la un cost mediu de 0,45 $ / click, rezultă circa 2,5 milioane de click-uri plătite, adică doar o parte din click-urile care au mers în favoarea lui Klaus Iohannis în perioada dintre tururi.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

12 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
06 dec, 2014
Cici
In mod clar, inca nu ati inteles ce s-a intamplat. Nu mai incercati sa gasiti vina in alte persoane. Fiecare a facut cum i-a dictat ratiunea. Mi se pare rusinos ca PSD-ul si sustinatorii sai (jurnalisti) refuza sa isi recunoasca orice vina legata de pierderea alegerilor si tot arata cu degetul. Tocmai de asta nu mai are credibilitate, in loc sa vina cu un program politic solid, campania s-a bazat pe faptul ca Ponta nu e Basescu si pe faptul ca a oferit mita electorala, plus multe minciuni si promisiuni desarte. Pe noi ceilalti, care nu vrem mita si nici castig pe termen scurt, ne intereseaza si ce se intampla dupa alegeri si ce se intampla peste 30 de ani, 50 de ani. Incapacitatea de a privi pe termen lung a costat PSD-ul. Nu au venit cu un plan care sa merite votat. Asta e adevarul! Si nu mai merge asa. Ne intereseaza ce se intampla cu tara in care traim. Si nu, nu suntem prosti si nici pacaliti. Incercam variante, varianta Ponta e trecuta. Am vazut ce poate face.
20 noi, 2014
Calota Valentin
In mod clar, aceste estimari sunt eronate. Campania lui Ponta a fost una negativa, a existat o campanie impotriva lui si nu a stiut cum sa benificieze sau mai bine zis, sa isi creeze o imagine. Legat de promovarea in mediul online ca si in cazul multor branduri de succes, imaginea acestora, calitatea produselor determina o persoana sa fie considerat produs al unei parti dintr-o pagina de facebook. In cazul castigatorului, modul de implicare si modul in care a reusit sa transmita un mesaj a influentat modul de a acumula likeurile. Ca exemplu, doresc sa promovez un bun de proasta calitate, strang likeuri dar nu il cumpara nimeni. un produs bun este apreciat de toata lumea si astfel poate influenta dezvoltarea acestuia in mediul social online cat si cel traditional. In cazul campaniilor in mediul online trebuie avut grija si trebuie creatte niste conditii pentru a dauna campaniei de promovare si respectiv imaginii produsului. E in teoria comunicarii si relatiilor publice, e in practica si e un domeniul nou care nu i se da importanta. De asemenea, acesta campanie nu era de succes daca se continua sa se promoveze doar de la persoana la persoana, ci s-a avut in vedere transmiterea unui mesaj comun astfel campania fiind la un nivel de promovare organizationala. Televiziunile, mass-media independenta care incearca sa influenteze negativ si nu se mai limiteaza doar a a informa corect o sa inceapa sa aiba de suferit.
21 noi, 2014
seby
Campania cui a fost negativa? Iohanis a fost ales in totalitate antiponta, pe asta s-a bazat toata campania lui Iohannis, nu s-a votat pentru Iohannis, s-a votat impotriva lui Ponta, asadar cine a dus o campanei negativa?
20 noi, 2014
Dan
Multumim
Dragi "colegi comentatori"

1. Faptul ca promovarea candidatului Anti-Ponta a fost platita de cineva nu inseamna ca voi(oricare dintre voi) ati fost platiti sa dati lika paginii lui! Lucurile astea merg altfel... (sunt convins ca va puteti informa singur asupra modului in care merg treburile cu campaniile online).

2. Faptul ca sunt acuzatii ca in randul votantilor au fost oameni doar ca sa fie acolo (sa mareasca coada) sau faptul ca in apropiere de ora inchiderii multi plecau suspect (dupa ce teoretic asteptasera toata ziua sa voteze) nu diminueaza cu nimic meritul vostru celor care ati stat ore intregi in diverse conditii pentru a vota.

Nu stiu cat de bine ma fac inteles dar idea e ca:

Oricine ar fi fost 'in spatele acestei miscari' voi (cei care au votat, cei care au dat like, cei care au sunat in tara pentru a convinge cat mai multa lume sa voteze) ati fost convinsi de un lucru si ati trimis un mesaj clasei politice si mai ales celorlalti (fie votanti ai altui candidat, fie opiniei publice din alte tari, fie chiar celor care acum sunt acuzati ca v-au convins).

Din nou pe scurt: nu conteaza cine a inceput miscarea conteaza cine a dus-o la bun sfarsit. Acestia sunteti voi si noi (ceilalti) ar fi trebuit si trebuie sa va multumim pentru ca miscarea (civica sau cum vreti sa-i spuneti) este mai importanta decat orice candidat.

'Revolutia' e a voastra si nu a celor care au cumparat like-uri sau care s-au batut cu jandarmerii straine........
20 noi, 2014
Mariana
In sfirsit niste bani cheltuiti cu folos.
19 noi, 2014
Mada
Iohannis
Sunt diasporeanca si nu-l cunosteam pe Iohannis. Am inceput sa ma uit pe pagina lui exact dupa turul 2, pentru ca ramasese singurul impotriva lui Ponta.
DECI, REPET: RAMASESE SINGUR in fata lui ponta. A luat un numar de voturi asa de mare incat nu mi se pare ca ar fi un "neica nimeni" cum vreti sa-l scoateti toti acum.. Nu e si nu a fost pur si simplu "antipontacul", ci a fost unul din cei 'nspe candidati care a luat cele mai multe voturi, dupa ponta, mai multe decat candidatii notorii.
Asadar, unul din acele like-uri din ultimele zile imi apartine. N-am fost platita si acum o sa cer nota de plata, ca sa va simtiti si voi bine.

Dar ceea ce stiu e ca in lista lui ponta am vazut o sumedenie de prieteni din lista mea "anti ponta" declarati si care habar nu aveau ca fac parte din "fanii" plagiatorului. Metodele de a fura like-uri exista, nu trebuie sa stau eu sa le enumar.
Ceea ce vreau sa spun, daca nu s-a inteles, e ca NU toti aia din lista lui ponta i-au dat vreodata like, asa cum nu toti din cei din lista lui Iohannis au fost "cumparati" sau sunt clone.

In general, ma calca pe nervi evaluarile astea pe numar de like-uri sau de vizualizari. Pe facebook "dislike" nu exista, asa ca lumea mai da like si ca "vazut", la diverse chestii care nu pot sa-ti placa: dezastre, crime etc. pentru ca au impresia ca sunt obligati sa marcheze ca au citit un articol.
La fel cum se decreteaza succesul cuiva dupa numarul de vizualizari pe youtube. Acum doi ani m-am uitat de vreo 10 ori la un video cu o agresiune, pentru ca de fiecare data imi propuneam sa urmaresc o fiecare persoana participanta la agresiune in parte si sa-i observ miscarile si limbajul corporal, luand notite despre timpul decurs intre o chestie si alta (o analiza personala). Deci nu a fost un succes, asa cum nu a fost un succes un video care arata niste inundatii care duceau la vale de toate.
Succesul lui Iohannis s-a vazut la urne. Daca s-ar ancheta cu adevarat aceste

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ