Tăriceanu îi aruncă mănușa lui Crin. Explicațiile isterizării anti-Tăriceanu a lui Antonescu
Călin Popescu Tăriceanu și-a anunțat, joi, reînscrierea în PNL, iar din acel moment întreaga conducere centrală, în frunte cu Crin Antonescu, a făcut tot posibilul pentru a împiedica reîntoarcerea fostului președinte al partidului în rândul formațiunii liberale.
Reacția aproape isterică a lui Crin Antonescu la adresa lui Călin Popescu Tăriceanu ascunde frica față de un lider politic marcant, care poate oferi o alternativă credibilă și consistentă la actuala conducere a partidului și a direcției strategice pe care aceasta a impus-o PNL. Crin Antonescu este conștient de faptul că, prin reprimirea în partid a actualului șef al Senatului, rocada cu Klaus Iohannis prin care ar putea încerca să păstreze controlul formațiunii, în cazul, foarte probabil, în care PNL nu va reuși să își atingă obiectivul electoral la alegerile europarlamentare, va avea șanse mult mai scăzute de reușită.
Mai mult, Crin Antonescu nu riscă doar să piardă șefia partidului, ci și orice șansă de a mai rămâne candidatul la prezidențiale al PNL. Și aceasta pentru că, dacă actualul președinte al Senatului ar reuși să câștige șefia formațiunii liberale, aceasta ar însemna că majoritatea din PNL validează reîntoarcerea către USL și revenirea partidului într-o guvernare de unde Crin Antonescu a smuls-o, în mod paradoxal, tocmai pentru a-și satisface ambițiile electorale meschine, legate de câștigarea fotoliului de la Cotroceni.
Or, odată cu revenirea PNL în interiorul USL, Crin Antonescu nu mai poate emite niciun fel de pretenții legitime pentru o candidatură la prezidențiale. Actualul lider al PNL și-a anulat singur orice șanse în această direcție în contextul în care și-a asumat un discurs virulent împotriva continuării proiectului politic al USL, afirmând în nenumărate rânduri că obiectivul fundamental al Uniunii, acela al continuării luptei împotriva regimului Băsescu, este depășit.
Acest discurs, alături de celelalte numeroase trădări ale obiectivelor USL, l-a delegitimat complet pe Crin Antonescu în raport cu o posibilă reasumare a rolului de candidat prezidențial din partea Uniunii. Mai mult, în cazul unei refaceri a USL, impunerea lui Crin Antonescu într-o asemenea poziție ar fi echivalentă cu asumarea unui eșec aproape sigur la prezidențiale, în condițiile în care discursul anti-USL și pro-Băsescu practicat de Crin Antonescu l-a costat imens pe președintele PNL, care a ajuns să înregistreze un pronunțat trend de scădere în sondaje la capitolul încredere și intenție de vot.
În sfârșit, o altă explicație pentru agresivitatea cu care Crin Antonescu a reacționat față de întoarcerea lui Călin Popescu Tăriceanu în PNL este ranchiunea personală pe care actualul lider PNL i-o poartă președintelui Senatului, ca urmare a numeroaselor momente în care fostul premier i-a contrazis și contestat deciziile. Cu toate că Tăriceanu și-a anunțat de la bun început intenția de a reveni în PNL pentru a ajuta partidul într-un moment electoral dificil, Antonescu a făcut tot ceea ce i-a stat în putință pentru a-i închide în nas ușile PNL, demonstrând că este incapabil să treacă peste aversiunea personală și delegitimându-se astfel în mod suplimentar ca președinte al partidului.