Trei luni la finanţe cu un nou ministru
În doar trei luni de la preluarea mandatului de ministru al Finanţelor, Ioana Petrescu a reuşit să continue reforma din domeniul fiscal şi să implementeze noi măsuri care să ducă la o mai bună colectare la buget şi care să uşureze interacţiunea contribuabililor cu birocraţia.
Deşi este un ministru tânăr, proaspăt venit în guvernul condus de Victor Ponta, Ioana Petrescu a demonstrat în doar trei luni de mandat că poate aduce un suflu nou la Ministerul Finanţelor din perspectiva continuării unor reforme şi implementarea unor noi politici fiscale. În numai trei luni, măsurile adoptate de Ioana Petrescu au impact pozitiv în sensul creşterii colectării la buget şi al simplificării sistemului pentru contribuabili.
Astfel, încă de la preluarea mandatului de şef al Finanţelor, Ioana Petrescu s-a pronunţat pentru continuarea procesului de reorganizare a ANAF şi de reformare a sistemului de colectare fiscală. Ca urmare a continuării politicilor de reformă a Finanţelor, rezultatele nu au întârziat să apară, înregistrându-se o mai bună colectare la buget. Astfel, în luna martie, ANAF a colectat 15,1 miliarde de lei, faţă de 14,7 miliarde în perioada similară de anul trecut. Totodată, în primele patru luni ale acestui an s-au colectat 59,45 miliarde de lei, mai mult cu 5,71% decat în primele patru luni din 2013.
Procesul de reformare al sistemului Fiscal este continuat şi în acest moment de Ioana Petrescu prin implementarea de noi măsuri care implică printre altele îmbunătăţirea activităţii Direcţiei Antifraudă. Cu toate că noua instituţie este nouă, Direcţia a început deja să depisteze fraude şi să recupereze prejudicii. Inspectorii instituţiei au verificat până în acest moment 15.000 de firme şi au dat sancţiuni de 153 milioane de euro. În vederea continuării procesului de combatere a evaziunii fiscale, ministrul a decis plafonarea tranzacţiilor în numerar la persoanele fizice pentru a reduce spălarea de bani şi evaziunea fiscală. În altă ordine de idei, ministrul vizează rescrierea Codului Fiscal şi a celui de Procedură Fiscală pentru a continua procesul de reformă. În această privinţă, se doreşte punerea în dezbatere publică în această vară a Codului Fiscal pentru a intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2015.
Pentru a creşte buna colectare, ministrul de Finanţe a iniţiat recent un proces de simplificare a sistemului fiscal prin eliminarea a 92 de taxe contribuind astfel la reducerea timpului pe care contribuabilii le petrec la ghişee, dar şi la reducerea costurilor pe care aceste obligaţii financiare le provoacă. Pe lângă eliminarea unor taxe, în vederea simplificării interacţiunii cu contribuabilii, Ministerul de Finanţe a decis ca începând cu lunile următoare transmiterea adeverinţelor de venit şi a altor documente să se facă electronic. De asemenea, în baza unui username şi a unei parole, fiecare angajat din ţara noastră va putea afla cât a plătit angajatorul pentru el, cât are el însuşi datorii la stat sau cât a plătit. Totodată, ministrul doreşte extinderea platformei online ghiseul.ro astfel încât şi taxele administrate de ANAF să poată fi plătite prin intermediul acestui website.
Având în vedere creşterea economică previztionată pentru acest an, precum şi menţinerea unui echilibru bugetar, ministrul îşi doreşte reducerea CAS cu 5 procente.
Ministrul a declarat că impactul bugetar al reducerii CAS este existată la 2,6 miliarde de lei, însă având în vedere efectele pozitive ale acestei măsuri per total, impactul va fi de 1,5 miliarde de lei pentru şase luni. În ceea ce priveşte reducerea TVA şi la alte alimente, ministerul va face o evaluare a eficienţei măsurii reducerii taxei pe valuare adăugată la pâine. În cazul în care se va observa că măsura a avut efecte pozitive asupra bugetului, reducând totodată evaziunea fiscală din domeniul panificaţiei, se va decide, în măsura în care bugetul o va permite, la extinderea acestei măsuri şi la alte produse alimentare. În acest moment datele pentru primele 3 luni arată încurajator, urmează ca ministerul să vadă cum arată cifrele şi pentru cele 6 şi 9 luni de la implementare a reducerii TVA la pâine.
În doar trei luni de la preluarea mandatului de ministru al Finanţelor, Ioana Petrescu a reuşit să continue reforma din domeniul fiscal şi să implementeze noi măsuri care să ducă la o mai bună colectare la buget şi care să uşureze interacţiunea contribuabililor cu birocraţia. În acelaşi timp, continuarea măsurilor de reformă şi diminuarea unor taxe pe care tânărul ministru le are în plan vor contribui la crearea unui mediu fiscal stimulativ ce va încuraja dezvoltarea economică şi creşterea nivelului de trai.