Tronsonul Comarnic - Braşov, prima autostradă în regim public-privat
CNADNR a anunţat câştigătorii licitaţiei, Vinci-Strabag-Aktor, un consorţiu francez-austriac-grec, care va realiza în premieră pentru ţara noastră o autostradă în regim public-privat.
România a inaugurat zilele trecute 88 de kilometri de autostradă între Sibiu şi Orăştie, respectiv Deva - Lugoj, reţeaua internă depăşind pragul de 600 km. Autorităţile vorbesc de o performanţă, gurile rele cârtesc că ne mişcăm în ritm de melc. Adevărul este undeva la mijloc, încă avem un deficit considerabil de şosele de mare viteză, dar lucrurile şi mai ales lucrările evoluează. Autostrada Braşov -Sibiu - Arad - Nădlac prinde contur, de joi se poate circula fără oprire între Săliştea Sibiului şi Lugoj; următorul segment, de aproximativ 20 de kilometri, care leagă judeţele Alba şi Sibiu, va fi finalizat în 2014. De asemenea, putem aminti și de finalizarea primului tronson din autostrada A6, Lugoj – Calafat - practic sunt primii 12 kilometri care fac conexiunea dintre A1 şi centura Lugojului.
Trecerea munţilor şi conectarea la reţeaua din sud rămân marea încercare a autorităţilor. Și aici Guvernul ne aduce vești - construcţia vestitului tronson Comarnic - Braşov va demara în primăvara viitoare. Nu este un banc. Ştiu că în trecut şi alţii s-au lăudat cu decongestionarea Văii Prahova şi a DN1, drumul cu cel mai ridicat trafic din ţară. În 2010, ministrul Transporturilor de la acea vreme, Radu Berceanu, premeditat a ratat licitaţia; Guvernul PDL a scurtcircuitat costurile şi termenele din contract, forțându-i pe constructori să se retragă. Explicaţia a sunat sec - firmele nu au obţinut finanţare… vom relua licitaţia. De ce nu s-a reluat rămâne un mister. În realitate s-a negociat un model de contract, discuție la care băncile au fost driblate. Ulterior, nemulțumiți de structura contractuală, finanţatorii au cerut reluarea licitației și implicarea lor, cum era și firesc, situația însă a rămas neschimbată, adică în aer.
Deunăzi, CNADNR a anunţat câştigătorii licitaţiei - Vinci-Strabag-Aktor, un consorţiu francez -austriac – grec, care va realiza în premieră pentru ţara noastră o autostrada în regim public - privat. Mai exact, pentru construcţia acestei porţiuni câștigătorul va pune taxă, estimată undeva la 3 euro/100 de kilometri. Concesiunea se va întinde pe o perioadă de 30 de ani, timp în care statul va acordă plăți de disponibilitate constructorului pentru a compensa veniturile provenite din taxă.
Potrivit ministrului delegat pentru Proiecte de Infrastructură, Dan Şova, costul de construcţie al autostrăzii se situează în jur valorii de 1,2 - 1,3 miliarde euro, iar lucrările vor începe în luna aprilie a anului viitor şi ar putea fi încheiate în 2016 sau 2017. Durata contractului este de 30 de ani, pornind de la data atribuirii contractului sau de la emiterea ordinelor de începere a lucrărilor, această perioadă înglobând etapa de constructive și etapa de operare şi întreţinere.
Primul proiect de anvergură în regim public - privat va aduce indiscutabil nenumărate beneficii, este de prisos să le subliniem încă odată; iar reuşita lui va fi provoca o emulaţie fără precedent în rândul autorităţilor centrale şi locale. De asemenea, concesionarea autostrăzii Comarnic - Braşov reprezintă primul contract de acest tip care intră sub incidenţa noi Legi ce reglementează parteneriatul public - privat. Actul normativ adoptat recent de Camera Deputaţilor abrogă o legea cel puţin bizară din 2010 care a reuşit contraperformanţa să nu atragă niciun proiect PPP.