Un PNL mai puţin liberal
Nu trece zi fără ca liberalii să producă subiecte menite să deturneze atenţia de la eşecul electoral – ba Iohannis şi Antonescu şi-au dat demisiile din funcţiile de conducere, ba negociază cu PDL pentru un partid unic al dreptei, ba anunţă că PNL nu va mai pactiza vreodată cu PSD.
PNL încearcă din răsputeri să acopere rezultatul negativ obţinut la alegerile europarlamentare de duminica trecută. Aşa se face că nu trece zi fără ca liberalii să producă subiecte menite să deturneze atenţia de la eşecul electoral – ba Iohannis şi Antonescu şi-au dat demisiile din funcţiile de conducere, ba negociază cu PDL pentru un partid unic al dreptei, ba anunţă că PNL nu va mai pactiza vreodată cu PSD. Toate aceste declaraţii au o ţintă precisă – anume aceea de a crea un zgomot de fond care să paraziteze agenda reală.
Punctul culminant al acestei strategii de comunicare deloc convingătoare a fost legat de anunţurile de ieri ale lui Klaus Iohannis şi Crin Antonescu. Primarul Sibiului şi-a anunţat candidatura la şefia PNL, după ce cu două zile înainte îşi prezentase demisia de la conducerea formaţiunii, iar Crin Antonescu a venit să anunţe congresul extraordinar al PNL care ar urma să aibă loc la finalul lunii iunie.
Desigur, pentru a-i înlesni candidatura, aceeaşi conducere demisionară care a devenit şi interimară a decis să opereze o derogare de la prevederea privind vechimea în partid astfel încât Klaus Iohannis să poată concura pentru funcţia de preşedinte al PNL.
Asumarea unei astfel de candidaturi din partea lui Klaus Iohannis marchează o ardere brutală a etapelor. Funcţia de preşedinte al PNL, chiar dacă vorbim de o formaţiune aflată în degringoladă, este o pălărie prea mare pentru primarul Sibiului. Cu o experienţă politică redusă la vârful politicii şi fără a cunoaşte în mod real problemele din teritoriu ale partidului, edilul sibian este aruncat practic în groapa cu lei.
Pentru a mima chipurile existenţa unei aşa-zise competiţii în PNL, în cursa pentru şefia formaţiunii şi-a anunţat intrarea şi Ioan Ghişe. Pentru orice cetăţean care cunoaşte fie şi parţial realităţile scenei politice interne, candidatura senatorului Ghişe nu poate fi altceva decât o glumă bună. Fostul primar al Braşovului nu are nicio şansă în faţa actualului primar al Sibiului, ceea ce arată că preşedintele interimar al PNL nu are nicio intenţie în a stimula o compeţiţie autentică.
O victoria probabil în unanimitate a lui Klaus Iohannis va readuce în memoria românilor practicile comuniste când exista un singur partid, un singur candidat şi o victorie cu unanimitate de voturi. Dacă doreşte să salveze măcar din aparenţe, atunci ar fi bine să existe un contracandidat serios pentru Klaus Iohannis la congresul din luna iunie.
La momentul actual, Klaus Iohannis este promovat atât de conducerea interimară a PNL, cât şi într-o anumită zonă media drept o adevărată figură mesianică. Adevărul este însă departe, dacă ţinem cont că ediul sibian are un CV subţire, iar gena germană nu va fi în sine suficientă pentru a-l transforma într-un lider providenţial.