Record marca Blaga. Cum să te contrazici într-o singură frază
Vasile Blaga nu știa, miercuri, după anunțarea alianței cu liberalii, să dea un răspuns clar la întrebarea despre momentul când au început discuțiile dintre cele două partide.
Întrebat în mod repetat de moderator, Buldogul mai mult l-a băgat în ceață decât să-l lămurească în legătură cu înfiriparea proiectului de dreapta.
“Nu au existat tatonări despre alianța PNL - PDL înainte de alegeri. Primele discuții au fost când a venit Biden în România”, a scăldat-o, în interviu, președintele PDL. Vizita vicepreședintelui american a fost pe 20 mai, iar alegerile pe 25! Domnule Blaga, dacă nu vreți să răspundeți la o întrebare, mai bine spuneți că nu comentați sau dați măcar o replică scorțoasă de politician, de tipul ‘discuții informale au avut loc de mai multă vreme’, dar nu insultați telespectatorii, mințindu-i în direct.
Nimeni nu poate crede că decizia a două partide mari pentru fuziune a fost luată peste noapte, după europarlamentare, sau chiar și într-o săptămână de la vizita înaltului oficial american. Al doilea și al treilea partid din România – ca număr de voturi, ca structuri în teritoriu, ca număr de membri – nu pot hotărî să își unească destinele politice în urma unei întâlniri la prânz și una de seară. Toate experiențele de alianțe politice din trecut de la noi contrazic imaginea de ‘colaborare cu inima deschisă’ pe care încearcă să ne-o vândă acum Blaga și Antonescu.
Președintele PDL a explicat cum l-a copleșit admirația și încrederea pentru PNL și Crin Antonescu în momentul în care au anunțat trecerea europarlamentarilor liberali la grupul popularilor europeni: “Eu am încredere în PNL care, iată, a votat ca europarlamentarii lor să intre în PPE. Credeți că poți să faci ce vrei în PPE?”. Dar adevăratul răspuns la întrebarea despre începutul discuțiilor dintre PNL și PDL este cu siguranță unul mult mai interesant decât ar vrea să spună Buldogul, în contextul ruperii Uniunii Social-Liberale de la începutul anului. Nu cumva Antonescu era așa de vesel în conferința de presă de la sfârșitul lui februarie, în care și-a împins aliații de la guvernare pe scări, pentru că știa că are un plan B pentru ceea ce urmează după? Nu cumva Antonescu și Blaga aveau o înțelegere încă dinainte de ruperea USL?
Cei doi lideri nu vor da un alt răspuns la această chestiune în afară de negarea vehementă. Însă, la fel cum este clar că PNL plănuia să treacă la grupul PPE cu mult timp înainte de anunțul din 26 mai, tot așa și alianța dintre liberali și democrat-liberali a fost stabilită în urma unor discuții mai ample și mai vechi decât vor să lase impresia Blaga și Antonescu.
Miercuri a fost anunțat un viitor partid fondat pe încredere și valori comune, dar mult mai sincer ar fi fost prezentat ca un partid întemeiat pe minciună și trădare.