Vasile Blaga - apel inconștient
Uneori este pur și simplu impresionant nivelul de iresposabilitate la care pot ajunge politicienii doar pentru a-și urmări interesele proprii. Un exemplu recent este apelul lansat de președintele PDL Vasile Blaga, care a cerut parlamentarilor să nu voteze bugetul României pentru anul 2014.
Criticând proiectul formulat de Guvern în concordanță cu măsurile negociate cu FMI, Banca Mondială și Comisia Europeană, Blaga a demonstrat că stabilitatea politică și economică a României se află pe ultimele locuri ale agendei sale personale sau de partid, cu mult în urma setei de putere și a dorinței de a câștiga un minim de puncte electorale.
A încuraja parlamentarii să nu voteze bugetul și a cataloga proiectul pus la punct de guvern drept “fanariot” și “ipocrit” înseamnă în ochii românilor că măsuri precum creșterea salariului minim, reducerea CAS, indexarea pensiilor, scăderea TVA pentru pâine și majorarea salariilor profesorilor debutanți și ale rezidenților nu sunt pe placul lui Vasile Blaga, care a fost dintotdeauna un promotor al austerității și un susținător al Guvernului care a tăiat pensiile și a mărit TVA.
Legăturile strânse pe care Vasile Blaga le-a avut de-a lungul vremii cu Traian Băsescu și cu Emil Boc nu sunt un secret pentru nimeni, iar influența negativă din această direcție în privința modului de a face politică se poate observa cu ușurință. Deși Blaga este conștient de faptul că majoritatea confortabilă a USL nu va lăsa portițe pentru astfel de strategii politice, apelul este totuși unul inconștient pentru că admite posibilitatea ca România să ajungă într-un punct maxim de criză politică în care să nu aibă un buget votat la timp.
Consecințele ar fi extrem de grave în acest caz, iar riscul de intrare în incapacitate de plată a statului ar fi unul palpabil. Putem privi spre evenimentele care au avut loc recent în SUA, care a evitat colapsul financiar și declanșarea unei noi crize economice în ultima secundă, după ce timp de mai multe săptămâni guvernul federal a fost paralizat complet.
Și la fel ca în Statele Unite, unde orgoliile republicanilor au împins țara spre dezastru, și democrat-liberalii, în frunte cu Vasile Blaga, flirtează cu ideea de a duce România pe buza prăpastiei. Dacă ar avea mână liberă, cu siguranță reprezentanții opoziției parlamentare nu ar ezita să genereze haos maxim doar pentru a găsi oportunități de a câștiga puncte electorale pentru alegerile europarlamentare sau pentru a avea speranța să-și propulseze un candidat la prezidențiale aproape de nivelul USL.
Din păcate, Vasile Blaga et co. se zbat pentru supraviețuire într-un război deja pierdut. Cel mai recent sondaj CSCI arată că, dacă duminica viitoare ar fi alegeri pentru preşedinţia României, premierul Victor Ponta ar câştiga detaşat, indiferent de contracandidat. Astfel, 32% dintre români ar vota cu actualul şef al Guvernului, iar pe locul secund s-ar plasa co-președintele USL Crin Antonescu, cu 25%. Așadar, USL ar avea potențialul să adune peste 55% dintre voturile cetățenilor, în timp ce Elena Udrea sau Cătălin Predoiu ar putea aduna doar circa 15%.
Ceea ce ne demonstrează acest rezultat este că Vasile Blaga se află într-o poziție disperată și caută soluții extreme pentru a puncta politic. Dar dacă aceste strategii ale democrat-liberalilor înseamnă din nou suferință pentru români, atunci ar fi ideal ca opoziția parlamentară să se maturizeze mai întâi și abia apoi renunțe la idei stupide precum boicotarea bugetului.