Victor Ponta: Acciza la pălincă va fi eliminată de anul viitor; probabil vom avea o bătălie juridică cu CE

| 26 oct, 2014

Acciza pentru pălincă va fi eliminată, începând din 2015, potrivit unui proiect de Lege care urmează să intre în vigoare la 1 ianuarie 2015, dar România trebuie să se pregătească şi de o bătălie juridică cu Comisia Europeană pe această temă, a declarat, duminică, premierul Victor Ponta, în cadrul unei emisiuni la postul public de televiziune.

"Există o ţară vecină României care a avut o problemă cu Comisia Europeană, dar a pierdut procesul. Noi am găsit o soluţie şi deja s-a introdus, e la Camera Deputaţilor, o soluţie pe care noi o considerăm compatibilă cu legislaţia europeană, prin care se scoate acciza la palincă', a precizat Ponta.

Primul ministru a subliniat că proiectul de lege ar putea fi adoptat luni în Camera Deputaţilor şi, dacă va fi promulgat de preşedintele României, va intra în vigoare la 1 ianuarie 2015. 'Însă, este posibil Comisia Europeană să ne ceară verificarea. Probabil vor avea grijă vecinii noştri. Comisia ne-a transmis că, dacă facem ca Ungaria, nu este de acord, dar am găsit o altă soluţie juridică. Cu siguranţă va intra în vigoare la 1 ianuarie, dar tot cu siguranţă vom avea o bătălie juridică cu Comisia Europeană pe această temă', a completat Ponta.

Citeşte şi: Victor Ponta: În 2015 se va reduce TVA la 9% pentru legume-fructe şi carne

Codul Fiscal prevede ca pentru ţuică şi rachiu din fructe, realizate în propria gospodărie şi destinate consumului propriu, producătorii să plătească o acciză de 1.000 de euro la hectolitru de alcool pur.

Producătorii români de pălincă solicită modificarea Codului Fiscal, în sensul neaccizării unei cantităţi de 200 de litri de tărie pentru fiecare familie, pentru consum propriu.

Astfel, producătorii vor să se excepteze de la plata accizelor: ţuica, pălinca, rachiurile din fructe, drojdia de vin, ginars şi tescovina destinate consumului propriu al gospodăriilor individuale, în limita unei cantităţi echivalente de cel mult 100 de litri de produs pentru fiecare gospodărie individuală pe an cu concentraţie alcoolică de 100% în volum, cantitatea reprezentând 200 litri de distilat din fructe la 50 grade.

O altă propunere este ca micile distilerii, care produc mai mult de 100 de litri de alcool să plătească o acciză de 10 ori mai mică.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
27 oct, 2014
nic
bun lapticul?
Ha, ha, ha, i-au dat lapte la pisic!!!!!!

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ