Victor Ponta: Agricultura rămâne unul dintre motoarele de creştere economică a României
Victor Ponta a declarat duminică, într-o emisiune televizată, că agricultura rămâne şi în acest an unul dintre motoarele de creştere economică pentru România, subliniind că şi în 2014, la fel ca în 2013, acest domeniu va fi pe plus.
"Agricultura rămâne şi în 2014 unul dintre motoarele de creştere economică pentru România, deci ieşim pe plus cu agricultura cum am ieşit şi în 2013. Din punct de vedere politic, agricultura şi energia au fost şi vor rămâne cele două motoare de creştere constantă a României pentru că avem un potenţial foarte mare. Am încercat şi am oferit sprijinul pentru ca banii să ajungă la timp pentru că una este dacă fermierii îşi primesc banii în ianuarie când îi dă Uniunea Europeană şi alta este dacă îi primesc acum în octombrie de la bugetul de stat şi noi ni-i recuperăm în ianuarie. Absolut toate politicile, şi cele de la UE, dar şi cele bugetare de creştere a sprijinului pentru diverse categorii şi diverse situaţii, inclusiv despăgubirile pentru când a fost secetă în 2012, anul acesta a fost mai multă apă, dacă agricultura românească continuă să se dezvolte, dacă energia românească continuă să ne ofere energie ieftină şi sigură, atunci, pe aceste două motoare, tot restul producţie industrială, infrastructură, fonduri europene, toate celelalte vor merge bine', a afirmat Victor Ponta la TVR 1.
Prim-ministrul a menţionat că este un mare susţinător al producţiei româneşti de agricultură bio, dar marea problemă cu care se confruntă producătorii de profil sunt exporturile vrac, care ulterior sunt ambalate cu etichete care nu arată adevărata origine a produselor. În acest sens, Guvernul şi Ministerul Agriculturii au în plan creşterea proiectelor de sprijin atât pentru producătorii din agricultura bio, cât şi pentru procesatori.
Citeşte şI: Victor Ponta: În 2015 se va reduce TVA la 9% pentru legume-fructe şi carne
'Sunt un mare susţinător al producţiei româneşti de agricultură bio. Marea problemă este că am crescut foarte mult producţia de calitate, se exportă în vrac, după care în Austria, Germania se împachetează, se pune chiar 'made in Germany', 'made in Austria', de origine românească. Asta înseamnă că trebuie să creştem toate proiectele de sprijin pentru cei care dezvoltă nu doar partea de producţie, ci şi partea de procesare, însă nu va face statul partea de procesare, o vor face tot producătorii privaţi cu sprijin de la noi', a mai spus Victor Ponta.