Schimbarea modelului economic – un succes
În timp ce în România a scăzut datoria guvernamentală, în celelalte state ale Uniunii Europene aceasta a crescut cu aproximativ 217, 5 miliarde de euro în al doilea trimestru față de primele trei luni ale anului, la 11.930 miliarde euro, echivalentul a 87% din PIB.
Modelul economic implementat de Guvernul condus de către Victor Ponta s-a dovedit a fi un real succes! Datoria guvernamentală a României a scăzut cu 218 milioane de lei în trimestrul al doilea față de primele trei luni și a coborât la 248,3 milioane de lei, ce valorează 38,5% din PIB. Iar aceasta reprezintă a treia cea mai mică datorie publică raportată la PIB din Uniunea Europeană, confrom datelor publicate de către Eurostat.
Datoria de stat a României a scăzut cu 0,3 puncte procentuale față de trimestrul al doilea al anului trecut, care era de 38,8% din PIB. Totodată, certificatele și emisiunile de obligațiuni reprezentau 26,1% din PIB la finele luni iunie, 11,7% din PIB împrumuturile de stat, iar 0,7% din PIB depozitele.
Ceea ce înseamnă o veste foarte bună pentru români, deoarece în timp ce în România a scăzut datoria guvernamentală, în celelalte state ale Uniunii Europene aceasta a crescut cu aproximativ 217, 5 miliarde de euro în al doilea trimestru față de primele trei luni ale anului, la 11.930 miliarde euro, echivalentul a 87% din PIB.
La finalul celui de-al doilea trimestru al anului în curs cele mai ridicate nivele de îndatorare au fost înregistrate în Italia (133,8%), Portugalia (129,4%) și Irlanda (116,16%), iar cele mai scăzute datorii raportate la PIB au fost atinse în Estonia (10,5%), Luxemburg (23,1%) și România (38,5%) din PIB.
Totodată, potrivit ultimului raport Standard& Poors, „Capital IQ Sovereign Debt Report Q2 2014”, în trimestrul II 2014, România a ajuns să aibă un risc de default de 3 ori mai mic decât 2011. Iar din mai 2012, de când Victor Ponta a preluat conducerea Guvernului, țara noastră are un risc de țară de 2 ori mai mic.
Astfel, condițiile tot mai bune în emisiunile de obligațiuni ale României dovedește încredere și credibilitate pe plan extern în țara noastră. Economia impusă de guvernarea Ponta trebuie implementată pe mai departe întrucât România are nevoie să devină un mediu investițional cât mai atractiv.
Iar scăderea datoriei guvernamentale și a gradului de risc din România s-au efectuat în timp ce Guvernul Ponta a reîntregit salariile bugetarilor tăiate cu 25% de Guvernul Boc și a crescut salariul minim pe economie de la 700 lei din 2012 până la 900 lei în prezent (creștere de 30%). De asemenea, Executivul a reintrodus ajutoarele pentru însoțitorii persoanelor cu hadicap, a deblocat posturile din învățământ și a acordat o bursă lunară de 150 de euro pentru medicii rezidenți.