Zboară oameni din funcţii în urma accidentului din Apuseni: şeful IGSU, Ion Burlui, a demisionat
Şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Ion Burlui, a demisionat, miercuri, ca urmare a situaţiei privind intervenţia în cazul accidentului aviatic din Munţii Apuseni, în urma căruia două persoane au murit şi alte cinci au fost rănite.
Acesta a declarat cu puţin timp în urmă că nu îşi impută nicio vină în cazul accidentului aviatic din Cluj, dar că îl "doare sufletul" că incidentul s-a soldat cu victime şi că nu aşteaptă ca cineva să-i ceară demisia pentru că şi-o poate depune singur.
"Sunt în măsură să adopt cu demnitate orice măsură. Nu aştept să mi-o ceară cineva (n.r. - demisia) pentru că sunt în măsură să o depun singur. Eu nu îmi imput nimic. Noi nu putem decât să vorbim de lege, nu pe lângă lege. Mă refer la Legea 741/2008 referitoare la modul în care se manageriază accidentele aviatice civile. Important este (n.r. - după acest incident) să fie luată o măsură în favoarea oamenilor aflaţi în situaţii de urgenţă. Pe mine mă doare sufletul că sunt victime aşa cum a fost şi cazul cu acei şase oameni căzuţi cu maşina în canalul Dunăre - Marea Neagră, aşa cum a fost şi cu colegul nostru de la Feteşti. Numai în pielea familiei să nu fii!', a declarat pentru Agerpres şeful IGSU, Ion Burlui.
Colonelul Ion Burlui a spus că a fost miercuri dimineaţă la MAI şi a vorbit cu ministrul Radu Stroe, asta după ce marţi au fost împreună la Guvern pentru a înmâna vicepremierului Gabriel Oprea o primă informare din raportul cerut de prim-ministrul Victor Ponta referitor la accident.
De ce au ajuns salvatorii după 7 ore la victimele accidentului aviatic din Apuseni
Burlui a precizat că informarea dată marţi la Guvern conţine date tehnice, 'nu sub impulsul sentimentului', timpul în care s-a acţionat, structurile care au desfăşurat acţiunea de salvare, locaţiile în care s-a acţionat, precum şi nişte hărţi după care s-au ghidat pompierii salvatori.
Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe a plecat miercuri de la sediul MAI spre Palatul Victoria, unde se vor dezbate concluziile raportului cerut de premierul Victor Ponta pe tema accidentului aviatic din Cluj.
La ieşirea din minister, întrebat de jurnalişti dacă îşi va da demisa, Stroe a răspuns: 'Nu!'.
Citeşte şi: Stroe: Îmi reporşez că s-a întâmplat în timpul mandatului meu tragedia de la Cluj
Voi propune decorarea supravieţuitorilor
"Romania cheltuie in fiecare an fonduri importante pentru dotarea tuturor structurilor statului care au responsabilitati. Indiferent de motive obiective, erori umane, vremea nefavorabila, consider totusi in baza raportului ca interventia de luni a fost un esec. Nu stiu daca cele doua vieti puteau fi salvate. Vreau ca fiecare institutie sa înteleagă lectia de luni. Voi propune decorarea atit a celor 5 supravietuitori, cit si a celor care au facut posibila interventia", a declarat premierul.
Pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa după ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul căruia se afla un echipaj medical a aterizat forţat, luni după-amiază, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba.
În urma accidentului, au fost răniţi copilotul Răzvan Petrescu şi patru medici - Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul "Sf. Maria" şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor.