Premierul Ponta, în cazul accidentului aviatic: lucrurile au functionat inacceptabil de încet
Premierul Victor Ponta a declarat că lucrurile au funcţionat inacceptabil de încet şi fara o asumare a responsabilitatii din partea celor trei institutii importante precum: MAI, Romatsa si STS.
Victor Ponta a decis înlocuirea din functie a secretarului de stat Chiper de la MAI. De asemenea, a solicitat Ministrului Teransporturilor inlocuirea directorului general si directorului de operatiuni Romatsa. Premierul a mai spus că va solicita oficial inscrierea pe ordinea de zi a CSAT a unui raport privind activitatea STS in acest caz, si, prin decizia CSAT, inlocuirea sefului STS.
Victor Ponta a precizat că prima concluzie pe care o considera intemeiata e ca in cadrul a 3 institutii importante, MAI, Romatsa si STS lucrurile au functionat inacceptabil de incet si fara o asumare a responsabilitatii.
"Exista acte normative referitor la accidentele de aviatie civila, HG 71/2008 care stabileste foarte clar cine si cum se organizeaza. Aceste proceduri nu au functionat suficient de bine, motiv pentru care voi infiinta Comitetul interministerial pentru situatii de urgenta, cordonat la nivel de vicepremier. Alaturi de el vor fi implicati secretarul de stat Raed Arafat si seful IGS", a mentionat premierul.
Voi propune decorarea supravieţuitorilor
"Romania cheltuie in fiecare an fonduri importante pentru dotarea tuturor structurilor statului care au responsabilitati. Indiferent de motive obiective, erori umane, vremea nefavorabila, consider totusi in baza raportului ca interventia de luni a fost un esec.
Nu stiu daca cele doua vieti puteau fi salvate. Vreau ca fiecare institutie sa înteleagă lectia de luni. Voi propune decorarea atit a celor 5 supravietuitori, cit si a celor care au facut posibila interventia".
Pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa după ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul căruia se afla un echipaj medical a aterizat forţat, luni după-amiază, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba.
În urma accidentului, au fost răniţi copilotul Răzvan Petrescu şi patru medici - Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul "Sf. Maria" şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor.