Aleşi locali incompatibili. Unde a dus marea manipulare cu tema „baronilor”
Aleşi locali incompatibili. Nu poate fi contestat faptul că este firesc ca primarul, care este ales prin vot universal și direct, să reprezinte interesele comunității care l-a ales, în raport cu furnizarea serviciilor publice esențiale acesteia.
Aleşi locali incompatibili. Chiar dacă pseudo-consultările convocate de președinte în legătură cu reducerea CAS au ținut capul de afiș al zilei, merită remarcat că subiectul scăderii contribuțiilor sociale nu este singurul front pe care Traian Băsescu s-a lansat ieri în ofensivă. Președintele a trimis ieri spre reexaminare Parlamentului un vraf de proiecte de lege, printre care se numără și cel prin care primarii pot fi reprezentanţi legitimi ai comunităţilor şi oraşelor în cadrul asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară.
Citeşte şi: Traian Băsescu nu a promulgat legea prin care aleșii locali pot fi membrii AGA
În solicitarea de revizuire, președintele argumentează puternic împotriva modificării adoptate de Parlament, considerând că eliminarea incompatibilităţii între funcţia de primar sau preşedinte de CJ şi cea de reprezentant în adunările generale ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară (ADI) “are un impact negativ” întrucât “diminuează activitatea Agenţiei Naţionale de Integritate şi vine în contradicţie cu recomandările cuprinse în Raportul MCV”. Mai mult, Traian Băsescu plusează chiar în această direcție, avertizând că modificarea ar putea astfel pune în pericol eforturile României pentru a obține aderarea la Schengen.
Raport MCV România. Să remarcăm mai întâi că legătura pe care Traian Băsescu o face între MCV și Schengen este de-a dreptul scandaloasă, ea oferind practic muniție tocmai adversarilor aderării României, care au încercat să utilizeze evaluările CE drept pretext pentru a refuza țării noastre un drept câștigat prin îndeplinirea condițiilor obiective, prevăzute de Tratatele UE. În plus, șeful statului este ultimul care ar trebui să vorbească despre posibilitatea unei evaluări negative prin MCV, în contextul în care scandalul în care este implicat nu are cum să nu ridice semne de întrebare la Bruxelles în legătură cu mersul statului de drept și a luptei împotriva corupției.
Aleşi locali incompatibili. Dincolo însă de toate aceste elemente, merită observat că președintele nu aduce niciun argument valid împotriva modificării legii. În fond, ceea ce ar trebui să ne intereseze aici este nu ca ANI să aibă de lucru, ci ca legislația privind integritatea să fie în concordanță cu interesele comunităților locale. Or, așa cum remarcă și un comentariu al Deutsche Welle, nu poate fi contestat faptul că este firesc ca primarul, care este ales prin vot universal și direct, să reprezinte interesele comunității care l-a ales, în raport cu furnizarea serviciilor publice esențiale acesteia. Cât despre faptul că în discuție sunt de multe ori proiecte care beneficiază de finanțare din fonduri europene, nu există niciun motiv pentru care ar trebui să considerăm că primarii nu se pricep la așa ceva (de vreme ce și primăriile gestionează astfel de proiecte) sau că implicarea primarilor ar stimula corupția.
Citeşte şi: Dragnea: Un pachet de legi de modificare a legislaţiei administraţiei locale, aproape finalizat
Traian Băsescu spune de asemenea în solicitarea de reexaminare că ”soluţia legislativă propusă ar avea un impact negativ deoarece ar conduce la eludarea regimului incompatibilităților”. Argumentul este de-a dreptul absurd, în contextul în care, în afară de situațiile în care într-un domeniu există un vid legislativ, nu există lege care să nu modifice prevederile altei legi.
Concluzia este așadar una singură. Solicitarea de reexaminare a președintelui nu se susține în niciun fel și reprezintă în realitate doar o formă de manipulare grosolană prin care șeful statului încearcă să reintre într-un rol – acela de campion al luptei împotriva corupției – în care nu mai poate fi credibil.