AmCham greşeşte şi trebuie să o spunem
România beneficiază de stabilitate politică şi economică, iar pentru a garanta această stabilitate, Guvernul Ponta a încheiat un acord preventiv cu Fondul Monetar Internaţional (FMI).
Acest cadru nou creează premisele necesare dezvoltării ţării, însă nu este pe placul regimului Băsescu care a demarat o campanie de panicare a cetăţenilor pe ideea creşterii preţurilor ca urmare a unor taxe noi introduse de Guvern.
Ideea cu taxele şi aşa zisele implicaţii a fost preluată şi de către Camera de Comerţ Americană în România – AmCham. Dacă în cazul preşedintelui Băsescu abordarea e de înţeles, în cazul AmCham nu putem spune decât că aceştia greşesc.
Evident, realitatea a făcut ca manevra regimului Băsescu să eşueze, iar la acest lucru a contribuit şi intervenţia premierului Victor Ponta. Acesta a zis că taxele în România sunt, în acest moment, mai mici decât în SUA şi în ţările europene. „Întreb încă o dată: TVA ştiu că nu s-a modificat, ba chiar l-am scăzut, cota unică nu s-a modificat. Eu ţin foarte mult cont şi am un foarte mare interes ca mediul de afaceri să aibă în România un mediu competitiv. Pe de altă parte, eu sunt ales de români. Şi trebuie să-mi fac datoria faţă de români în primul şi în primul rând”, a declarat, potrivit Mediafax, premierul Ponta.
Declaraţiile premierului sunt susţinute şi de către conducerea Băncii Naţionale a României. Preşedintele BNR Mugur Isărescu a zis cu subiect şi predicat că majorările de taxe nu se vor reflecta în scumpiri majore. „Tăvălugul preţurilor n-are de unde să vină. Celor care scot din burtă cifre de 6-8% le spunem că nu se confirmă; nu are de unde să se confirme aşa ceva”. Acelaşi lucru îl susţine şi Mihai Tănăsescu, vicepreşedintele Băncii Europene pentru Investiţii, care precizează că referitor la creşterea accizelor, există rezerve în cadrul fiecărei companii că o astfel de măsură să nu conducă neapărat la o creştere de preţuri. Mai mult, acesta susţine că pregătirile bugetului pe 2014 indică o politică fiscală bugetară prudentă cu o continuitate a consolidării fiscale.
Pe lângă aceste declaraţii, realitatea arată clar că românii nu au de ce sa intre in panica, pentru că preţurile nu vor exploda. În primul rând, în economie există deficit de cerere, ceea ce nu poate duce la scumpiri pentru că cererea ar scădea şi mai mult. În al doilea rând, carburanţii erau mult mai scumpi în urmă cu un an, iar acest lucru nu a dus la scumpiri exagerate a preţurilor. Deci, la fel va fi şi acum. La energie cantităţile oferite sunt mult mai mari decât cele cerute, iar acciza va trebui să fie amortizată de producători pentru că energia va fi ieftină şi anul viitor pe bursă. În ceea ce priveşte preţul la alimente, Guvernul a luat măsuri pentru ca acestea să nu crească: sprijin financiar pentru agricultori prin subvenţii acordate la timp, despăgubiri şi reducerea preţului la apa aferentă irigaţiilor, scăderea TVA la pâine.
Ştirile orei
sunt sigur insa ,ca tu esti platit sa afirmi acest lucru...